Kosmos umire za 22, a Sunce za pet milijardi godina

Izvor: Vesti-online.com, 26.Feb.2016, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmos "umire" za 22, a Sunce za pet milijardi godina

Svemir će nestati za 22 milijarde godina, a Sunce u našoj galaksiji ima snage za još, najmanje, pet milijardi godina, izračunali su naučnici sa Univerziteta u Lisabonu. Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna jednom će se zvezde naprosto ugasiti, udaljiće se jedna od druge i svemir će se ohladiti.

Druga mogućnost predviđa da će se sa širenjem svemira povećavati količina tamne energije i to do trenutka kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << će se raspasti prostor i vreme, a svemir jednostavno prestati da postoji.

"Big rip" (Veliko kidanje) moglo bi da usledi za 22 milijarde godina. Diego Saez-Gomez sa Univerziteta u Lisabonu radio je sa kolegama nekoliko scenarija kraja svega.

Procenjeno je da bi naše Sunce trebalo da ima energije za još nekih pet milijardi godina.

Naučnici smatraju da bi bilo iznenađenje da svemir nestane pre toga, prenosi portal "Nju sajentist".

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

NAUČNICI IZRAČUNALI Kosmos umire za 22 milijarde godina, a Sunce će nestati MNOGO RANIJE

Izvor: Blic, 26.Feb.2016

Svemir će nestati za 22 milijarde godina, a Sunce u našoj galaksiji ima snage za još, najmanje, pet milijardi godina, izračunali su naučnici sa Univerziteta u Lisabonu...Posmatranja galaksija i zvezda pokazuju da se širenje svemira ubrzava, a ako ta brzina ostane stalna, jednom će se zvezde ugasiti,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.