EUREKA! Otkriven osmi kontinent - Zelandija! Pogledajte kako izgleda (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Feb.2017, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EUREKA! Otkriven osmi kontinent - Zelandija! Pogledajte kako izgleda (FOTO)

Neverovatno!

Tim od 11 novozelandskih naučnika objavio je rad u kojem iznose rezultate svog istraživanja i dokaze zašto bi se Novi Zeland trebao klasifikovati kao kontinent i nazvali ga Zelandija. Naime, došli su do saznanja da su Novi Zeland i Nova Kaledonija zapravo deo ogromne ploče koja se pre nekoliko desetaka miliona godina odvojila od Australije.

Cientistas anunciam novo continente: a Zelândia

` .. existem lendas antigas que falam de um continente >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na... https://t.co/pplX4gPTEw

— MidiaeProfecia (@MidiaeProfecia) February 17, 2017

Čak 94 posto ovog novog kontinenta je pod vodom, a pretpostavlja se da je tome razlog pomicanje pri razdvajanju superkontinenta.

- Na osnovu različitih dokaza smo utvrdili da Zelandija nije skup delimično potopljenih kontinenata, već je koherentan kontinent - zaključuje se u istraživanju.

SLAGALICA PREKINUTA! Voditeljka se pogubila i REKLA OVO, a kamera se ODMAH ugasila...ŠOK (VIDEO)

Debljina kore Zelandije je u rasponu od 10 do 30 kilometara i otprilike je veličine Indije. Veruje se da se odvojila od Antarktika pre 100 miliona godina, a zatim opet od Australije pre 80 miliona godina.

GSA Today #Science Online Ahead of Print

'Zealandia: Earth’s Hidden Continent' https://t.co/gB85focR0w https://t.co/fTa7B0Xo1P pic.twitter.com/ZYQFFTr3ey

— geosociety (@geosociety) February 16, 2017

- Vrednost istraživanja Zelandije nije u tome da se klasifikuje kao dosad nepoznati kontinent već u tome da pridonese geološkim istraživanjima - pišu naučnici.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.