Da li je i vaša mama često na meniju imala ručak “Daj šta daš”?

Izvor: 011vodič.com, 28.Feb.2021, 09:30

Da li je i vaša mama često na meniju imala ručak “Daj šta daš”?

Koliko ste puta kao klinci pitali mamu šta ima za ručak, a kod nje videli tužan pogled?
Verovatno nikad, jer mame jedno znaju najbolje – da se potrude da ne osetite ni tugu ni siromaštvo. Čak i kad je najgore. A u Srbiji je najgoreg i te kako bilo.




Upravo o ovome pisala je svojevremeno glumica i voditeljka Jelena Helc >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Vesković (43), i mnoge podsetila ne neka vremena koja nisu imala milosti prema nama, ali u kojima smo naučili šta je u životu najvrednije.
Jeleninu priču prenosimo u celosti:

“Sećam se kako sam, kad moja majka postavi ručak na sto, uvek pitala ‘A šta je ovo? Kako se ovaj ručak zove?’ a ona je na to uvek odgovarala isto: ‘Zove se DAJ ŠTA DAŠ, jedi i ne davi me.’

Moja majka je odgajala mene i mog brata razvedena, u vreme ratova, sankcija i hiperinflacije, brinući uz to i o bolesnoj majci. Odmah da vam kažem, to nije nikakva tužna slika, to je kuća uvek puna ljudi, smeha i dogodovština.
Sećam se da je, kad više nije imala kud, u C marketu uzimala kosti za pse, jer su bile desetostruko jeftinije od rebaraca i ubacivala bi ih u rernu sa graškom i pirinčem i opet postavljala pred nas savršen ručak.
Od nje nisam naučila NIJEDAN recept jer prenadrkana Ličanka nije imala živaca da maloj Devici cepidlaki detaljno objašnjava ‘koliko tačno grama i kašičica čega – kad – gde – ide’, ali sam naučila kako da u kuhinji (a bogami i van nje) budem smela i maštovita.
Danas mojoj deci kuvam za ručak jedan Dajštadaš, pošto sam celu noć skidala temperature i nemam kad u nabavku i razmišljam pritom koliko smo bogata mi – deca odrasla u siromaštvu.
Nemam vremena sad da vam pišem čime sve bogata, zagoreće mi ručak i onda će ovaj status izgubiti draž. A znate, verujem, i sami. Samo još nešto: Dajštadaš mora da zvuči malko mađarski. Nemam pojma zašto ali oduvek ga tako izgovaram. Jbg, cepidlaka.”



The post Da li je i vaša mama često na meniju imala ručak “Daj šta daš”? appeared first on Zenski Magazin.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.