DO SAD NEVIĐENA: Pogledajte kako na 3D snimku izgleda galaksija u kojoj je i naš Mlečni put (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 04.Sep.2014, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DO SAD NEVIĐENA: Pogledajte kako na 3D snimku izgleda galaksija u kojoj je i naš Mlečni put (VIDEO)

Skup galaksija koje su naučnici uspeli da prikažu 3D animacijom potpuno će vas oduševiti i prikazati vam Zemlju iz perspektive koju još niste videli

Znate li šta je Laniakea? Velika većina stanovnika Zemlje nikada nije čula ovo ime, a kamoli pomislila da je u pitanju naš dom, odnosno galaksija u kojoj se nalazi i Mlečni put. 

Naime, naučnici su ogromnoj super-grupi galaksija dali upravo ime Laniakea. Oni su uspeli da je prikažu pomoću 3D animacije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << a rezultat je neverovatan.

Reč Laniakea na havajskom jeziku znači beskrajni raj, što je prikladan opis za strukturu staru 500 miliona svetlosnih godina, koja sadrži preko 100.000 galaksija i teži kao nekoliko milijardi sunaca.

Printskrin: YouTube/ nature video

Naučnici odavno znaju da se galaksije uvek grupišu i da nisu raspoređene bez reda. U najvećem broju slučajeva galaksije su nanizane kao biseri. Na mestima na kojima se presecaju formiraju ogromne super-grupe galaksija čije kretanje zavisi od gravitacije.

Mlečni put nalazi se na rubu jedne takve super-grupe. U Laniakei galaksije se kreću ka regionu koji se zove veliki Atraktor, a koji predstavlja centralni gravitacioni deo.

Printskrin: YouTube/ nature video

Istraživači su Mlečni put uspeli da pronađu pomoću pejzaža dolina, brda i vode, a koji su snimljeni na površini Zemlje, kao pomoću kretanja unutar galaksije.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Pogledajte-kako-na-3D-snimku-izgleda-galaksija-u-kojoj-je-i-nas-Mlecni-put

Izvor: medio.rs, 04.Sep.2014

Skup galaksija koje su naučnici uspeli da prikažu 3D animacijom potpuno će vas oduševiti i prikazati vam Zemlju iz perspektive koju još niste videli...Znate li šta je Laniakea? Velika većina stanovnika Zemlje nikada nije čula ovo ime, a kamoli pomislila da je u pitanju naš dom, odnosno galaksija...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.