Izvor: 011vodič.com, 24.Avg.2019, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DERBI KOLA IGRA SE NA ENFILDU Dvoboj obojen čežnjom

Blago ligi koja svake nedelje iznedri derbi. Takva je Premijer liga. Gotovo da nema vikenda, a da se ne sastanu klubovi iz velike šestorke ostrvskog fudbala. U prvom kolu je Čelsi bio na Old Trafordu, u prošlom je Siti dočekao Totenhem. Ove subote, Liverpul je domaćin Arsenalu.
U kladionici MAxBet je kvota na pobedu Liverpula protiv Arsenala 1.50.
Reč je, svakako, o velikanima engleskog i evropskog fudbala. Iako će možda zazvučati čudno, reč je istovremeno i o višegodišnjim >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << gubitnicima, bar kada je domaća scena u pitanju. Upravo su ti, domaći okviri, Englezima i najbitniji. Jer, svaki navijač Liverpula je prolećno osvajanje Lige šampiona doživeo kao utešnu, a ne kao glavnu nagradu. Tako je na Ostrvu, i ni na jednom drugom mestu.
Isti ti navijači Liverpula ne propuštaju priliku da rivalima iz severnog Londona nabiju na nos podatak da je njihov klub pet puta osvajao kontinent. Arsenal – nijednom. Međutim, za oba kluba je zajednički imenitelj višegodišnji, u slučaju “redsa” i višedecenijski post kada se radi o domaćem tronu. Ukoliko i na proleće ostane iza Sitija, navršiće se tačno 30 godina od kako Liverpul nije bio šampion. Arsenal nije mnogo bolji. Poslednju, 13. titulu, osvojio je pre 15 godina.
Davno je prošlo to vreme nedodirljivog, nepobedivog Vengerovog Arsenala. Te sezone 2003/2004, “tobdžije” u celom prvenstvu nisu izgubile utakmicu. Apsolutna zvezda bio je Tijeri Anri, uz podršku Robera Piresa, Denisa Bergkampa, tihog Šveđanina Fredija Ljungberga.
Za razliku od subotnjeg rivala i često netipično za Vengerovo vreme, Arsenal je bio vrlo aktivan na letnjoj pijaci. Dolaskom mladog krila Lila Nikolasa Pepea za 80 miliona evra oboren je klupski rekord. Doveden je i mladi brazilski majstor “petoparca” Gabrijel Martineli. Međutim, dolazak Davida Luiza iz Čelsija ne može da reši hronični problem, a to je – odbrana. Protiv slabog Njukasla, gol je lako odbranjen. Već u duelu sa Barnlijem (2:1), bilo je problema, pa je i Bernd Leno na golu morao da se pretvara u čudotvorca.
MAXBET ASISTENCIJA LIVERPUL – ARSENAL 1&D2+, GG1VGG2
Liverpul ovog leta nije kupio nikoga. Jirgen Klop je rešio da u novi pohod na ispunjenje tridesetogodišnjeg navijačkog sna krene sa postojećim, odličnim snagama. Videćemo da li će u maju Nemac morati da se pravda.
Rivalstvo dva kluba ne spada među najveće u Engleskoj. Glavni arhineprijatelj “redsa” je Mančester junajted. Sledi praznina, pa Everton, pa još jedna praznina i onda svi ostali, među kojima su i “tobdžije”. Arsenalu, s druge strane, najveću slast donosi pobeda nad Totenhemom, rivalom iz komšiluka.
Međutim, važnost njihovim rivalitetu daje sam podatak da traje od 1893. i da na ogromnom uzorku Liverpul ima tek blagu prednost – 86, naspram 78 pobeda.
Jednu utakmicu u Londonu posebno pamte. Tog kasnog maja 1989, Arsenal je došao na Enfild po pobedu koja mu osigurava tron. Tom meču je posebnu notu davala činjenica da je igran samo šest nedelja posle tragedije na Hilsborou u Šefildu, kada je poginulo 96 navijača Liverpula. “Tobdžije” su pobedile 2:0 i osvojile devetu od ukupno 13 titula.
Pamti se svakako i fudbalsko umetničko delo Andreja Aršavina iz aprila 2009. Rus je dao sva četiri gola za Arsenal u spektakularnom remiju. U tom periodu, krajem prve i početkom druge decenije 21. veka, Liverpul punih sedam godina nije znao za pobedu nad Arsenalom na Enfildu.
Vremena su se, naravno, promenila. Poslednja dva meča na svom kultnom stadionu, “redsi su dobili” sa 4:0 i 5:1, zimus, pred Novu godinu.
Bez golova neće da se završi. To je jedino sigurno.
PAŽNJA!
Na minulih šest mečeva ovih rivala na Enfildu, dolazilo je 4+. Poslednju utakmicu bez golova na tom stadionu odigrali su pre 26 godina.

The post DERBI KOLA IGRA SE NA ENFILDU Dvoboj obojen čežnjom appeared first on Magazin o pop kulturi i zvezdama.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.