5 simptoma aksioznosti: Obratite pažnju na to šta vam telo poručuje

Izvor: Piplmetar.rs, 14.Jul.2023, 00:30

5 simptoma aksioznosti: Obratite pažnju na to šta vam telo poručuje

Savremeni ritam života i trend da uvek postižemo više, kao i velika količina informacija su veliki izvori stresa što može dovesti do toga da se ispolje simptomi anksioznog poremećaja.
Simptomi anksioznog poremećaja: Da li ste pod stresom? Ukoliko osećate stalnu nervozu, napetost i teško se opuštate, onda postoji šansa da se radi o anksioznom poremećaju. Iako anksioznost nije tako primetna kao fobije ili napadi panike, ona se manifestje kroz konstantan stres koji smanjuje kvalitet >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << života, performanse i raspoloženje. Ukoliko primetite ove simptome, nemojte ih zanemarivati jer oni mogu dovesti do ozbiljnij i težih posledica.
Koji su simptomi anksioznosti? Česta anksioznost i anksioznost bez uzroka
Hronični stres je glavni uzrok anksioznosti. U početku, postoje značajni intervali između perioda anksioznosti koji postaju kraći, a osećaj stresa i napetosti postaje konstantan.
Percepcija bilo koje situacije kao stresne
Tumačite reči i postupke ljudi u nerealnom svetlu. Dok pogrešno tumačite tuđe ponašanje usmereno protiv vas, ono vam stvara nelagodu i anksioznost koja vremenom postaje jača.
Napetost mišića u mirovanju
Možda ste ceo dan sedeli za kompjuterom, a osećate se kao da ste istrčali maraton? Verovatno ne primećujete da su vam mišići leđa, vrata i ruku stalno napeti, a to su takođe simptomi anksioznosti. Takva napetost izaziva ozbiljan zamor, čak i ako ne radite ništa fizički zahtevno.
Vrtoglavica
Vrtoglavica može biti izazvana i drugim uzrocima, pa je važno da se prvo obratite neurologu. Ako ne otkrije fizički uzrok, on će vam preporučiti konsultaciju sa psihologom ili psihoterapeutom.
Nelagoda u stomaku
Modrice, gastritis, neuralgija, postoji niz bolesti koje mogu biti ispraćene sličnim tegobama, ali ako se takva stanja isključe, treba razmotriti i mogućnost anksioznog poremećaja.
Lečenje anksioznosti Simptomi anksioznog poremećaja se mogu izlečiti. Osnova lečenja je psihoterapija, uključujući i kognitivno-bihejvioralnu psihoterapiju čija je efikasnost naučno dokazana. Ukoliko stanje intenzivne anksioznosti traje više od 6 meseci ili  su simptomi postali ozbiljni do te mere da remete svakodnevni život osobe, onda se lečenje dopunjuje lekovima.
Dakle, ukoliko primetite ove simptome, nemojte ih zanemarivati. Mentalno zdravlje je važno koliko i fizičko, a njihova uzajamna veza je neizbežna. Brinite o sebi i svom zdravlju.
FootageStockEasy/GettyImagesPlus


Opširnije
Izvor: Lepota i zdravlje

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.