Izvor: RTS, 11.Dec.2023, 17:05

Западна Србија: "Зелени" туризам

Регија Западне Србије која обухвата 12 туристичких организација из Златиборског и Моравичког округа најразноврснија је и најпосећенија регија код нас. На својој 7. конференцији разматрали су новине и могућности унапређења туристичке понуде као и прекограничну >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадњу која се финансира из фондова Европске уније пре свега за унапређење одмора на отвореном.
Године короне као и стресна свакодневница наметнули су одмор у природи као императив. Тај тренд је настављен и у светским оквирима. Регија Западне Србије већ сада има услове и могућности за боравак у природи, еко и активни одмор који су и сада најзначајнији туристички производ.

“Имамо уређене пешачке планинарске и бициклистичке стазе и оно што је значајно, спајају више дестинација и општина у регији, имамо 4 зип лајна, имамо на нашим језерима коришћење и кајака, суп даске које су све популарније, имамо рафтинг, сплаварење, значи имамо све активности које могу да упражњавају и туристи који немају неку предходну физичку спрему, али имамо и оне теже активности, на пример спортско пењање Виа Ферате”, наводи Мирослав Рађен, директор ТО Западна Србија.
Светски тренд је и све већа популарност камповања па су кампови нова шанса посебно као део понуде сеоског туризма.
“Кампови могу да буду мали у сеоским домаћинствима, али могу да буду и већи као што је камп Златибор који пружа могућности већег броја гостију, а онда у нешто новије доба стижу и такозвани глампинг ресорт. То су практично гламурозни кампови у којима се смештају они који траже ипак нешто мало већи луксуз, мало су размажени, али ипак би да бораве у природи коју овај крај дефинитивно нуди”, истиче Владимир Ђумић, председник Кампинг асоцијације Србије.
Савремени одмор у природи не познаје границе, па је зато неопходна и сарадња попут заједничких пројеката туристичких организација Ужица и Тузле пред европским фондовима.
“Бициклистичке и пјешачке стазе су нешто на чему смо већ радили, али имамо простора за унапређење рецимо и специфичних облика туризма попут рецимо посматрања птица, такође нешто што је препознато у скорије време да има своје љубитеље, своје поклонике, а све наше земље у овом региону Западног Балкана имају велико богатство природног наслеђа и локалитета који се могу претворити у неке фине туристичке приче“, наводи Амра Јагањац, директорка Туристичке заједнице Тузле.
Лепоте Западне Србије све више привлаче и домаће и стране туристе, али је неопходно и наћи меру између туризма и закона природе, који имају приоритет.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.