Izvor: RTS, 23.Nov.2023, 23:38

Белгијска министарка: Нове инвестиције у Србију су на путу

Министарка иностраних и европских послова Белгије Ађа Лабиб изјавила је вечерас да је Србија несумњиво најзначајнији економски играч на Западном Балкану и оценила да економски односи двеју земаља цветају и да таква успешна прича привлачи нове белгијске инвестиције >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << које су на путу.
"Ваша земља несумњиво је најзначајнији економски играч на Западном Балкану, а белгијске инвестиције у Србију су значајне и квантитативно и квалитативно", рекла је министарка иностраних и европских послова Белгије Ађа Лабиб на и подсетила на успешно пословање белгијског супермаркета "Делезеа", као и компаније специјализоване за системе осветљења "Schreder".

Такве успешне приче привлаче још више белгијских инвестиција у Србију и неколико нових је на путу, нагласила је Лабин на заједничкој конференцији са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.
Подсетила је да "Делезе" који је у Србији 2011. године уложио скоро милијарду евра, што је у то време била најважнија појединачна страна инвестиција.
Белгијска компанија специјализована за системе осветљења, Schreder, је активна на тржишту више од 50 година, навела је она и нагласила да у белгијским компанијама у Србији ради више од 20.000 људи.
Дачић: Приштина да испуни део својих обавеза из Бриселског споразума Министар спољних послова Србије Ивица Дачић нагласио је у разговору са белгијском колегинициом Ађом Лабиб, да Београд сматра да би свако ко жели да дâ допринос стабилизацији прилика и избегне ескалацију на Косову и Метохији требало да пође од тога да Приштина треба да испуни део својих обавеза дефинисаних Бриселским споразумом од пре 10 година.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са беглијском министарком иностраних и европских послова, навео да је то што је рекао посебно важно јер је Заједница српских општина предуслов за нормализацију даљих односа и стања на КиМ. То је према његовим речима, наведено и због тога што су стални упади албанске полиције на север Косова, где живе искључиво Срби, без обавештавања КФОР-а, потпуно у супротности са свим договорима постигнутим од 2013. године.
"Такви поступци, наравно, изазивају сталну нестабилност на Косову и Метохији", рекао је Дачић и нагласио да Србија жели да сарађује са Белгијом и у месецима када она председава Саветом Европске уније на свим пољима и било да је реч о питањима европских интеграција или неком другом. 
Посета од великог значаја за унапређење односа две земље Током разговора Ађе Лабиб и Ивице Дачића је истакнуто задовољство поводом посете белгијске министарке Београду, која се са белгијске стране на том нивоу реализује након шест година, саопштило је Министарство спољних послова Србије.
Обострано је истакнуто да је посета од великог значаја за унапређење укупних билатералних односа две земље, као и за сагледавање актуелног процеса проширења Европске уније, будући да Краљевина Белгија од 1. јануара 2024. године преузима председавање Савету Европске уније.
Са наше стране је пренето очекивање да ће белгијско председавање Савету Европске уније бити успешно и да ће дати позитиван подстицај предузимању наредних корака у процесу европских интеграција Републике Србије.
Констатовано је да се билатерална сарадња Републике Србије и Краљевине Белгије позитивно развија, посебно на економском плану, где су се саговорници сагласили да је потребан додатни ангажман, како би се искористили потенцијали за њено унапређење у приоритетним областима.
Размењена су мишљења и о току дијалога између Београда и Приштине и значају дугорочне стабилности у региону, као и о главним актуелним међународним темама.
Са министарком Лабиб састала се и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, а на састанку је било речи о билатералној сарадњи двеју држава, посебно о даљим плановима Србије у процесу приступања Европској унији, с обзиром на то да је управо ова држава следећа која ће председавати ЕУ у првој половини 2024. године, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.