Izvor: RTS, 01.Nov.2023, 16:51

Врање: Превенција и подршка оболелима од рака

Примарни циљеви Друштва онколошких пацијената у Врању јесу да се више говори о превентивним прегледима за жене, и да се јавност током целе године упознаје са различитим активностима.
Борку Стефановић описује име, борила се, бодрила друге. Нажалост, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << преминула је у јулу ове године. Друштву онколошких пацијената дала је мотив да активности које реализују у октобру посвете њој, под називом - "Боркин завет, прегледај се, брини о здрављу!".

"Борка је била синоним за храброст, за племенитост, девојка која је иако тешко болесна, била је у првим редовима кад год смо организовали акције", каже Весна Милетић из Друштва онколошких пацијената Врање.
Друштво постоји две године, од пре годину дана имају свој простор, за разговор, психосоцијалне радионице. Ту прво долази подршка чланова међусобно, али и од пријатеља, других удружења и колектива.
"Размењујемо искуства и увек нађемо неку догодовштину, шалу да испричамо и онда нас то освежава, даје нам наду и подстрек да истрајемо", каже Зоран Поповић из Друштва онколошких пацијената Врање, а Теодора Петруновић: "Прикључила сам се Друштву онколошких пацијената у Врању зато што је моја мајка медицинска сестра и она ми је показала да њима треба помоћ и подршка."
Чланови друштва иницирали су и отварање посебне ординације у Дому здравља у Врању да онколошки пацијенти не би морали дуго да чекају. Добронамерни и хумани људи помажу им и кроз услуге превоза, да им олакшају процес лечења, организују представе, концерте.
"Много значимо и ми њима и они нама, то су моји велики пријатељи, увек подржавамо Друштво онколошких пацијената, заједно смо радили много акција", каже Јоца Ристић, фудбалски тренер.
"Страшна је чињеница да смо први у Европи по броју малигнитета и некако мислим да ова врста акције и уопште то констатно понављање колико је битан преглед и испуните "Боркин завет" и све то се у Врању урадили, а гледала сам програм, стварно је фантастично", сматра певачица Лена Ковачевић.
У удружењу је око стотину чланова, ове године имали су више од 30 акција у друштву, са акцентом на значај превентивних здравствених прегледа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.