Izvor: RTS, 29.Jan.2024, 12:59

Потписан Меморандум о сарадњи између министарстава здравља Србије и Русије

Меморандум о сарадњи између министарстава здравља Србије и Руске Федерације потписан је у Београду. Оцењено је да ће он учврстити сарадњу два здравствена система и отворити простор за нове видове сарадње.
Меморандумом је најављено јачање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << сарадње два здравствена система у областима организације и управљања, превенције незаразних болести, превенције и контроле заразних болести, заштите здравља мајке и детета, офтамологије, ортопедијe, онкологије, кардиологије...
Заједничке активности односе се и на размену информација, едукацију стручњака, заједничка истраживања и све друге области сарадње, саопштило је Министарство здравља.
Пре потписивња Меморандума, у Палати "Србија" је одржан заједнички састанак делегација два министарства, на коме су се министри и чланови делегација међусобно упознали са најзначајним правцима здравствене политике коју воде Србија и Русија  и изнели предлоге о будућој сарадњи.
Очекивања су да ће сарадња у области медицине додатно унапреди и развије у обостраном интересу. 
"Ми смо потписали данас Меморандум о томе какви ће бити правци наше сарадње, пре свега у онкологији. Оно што се до сада у Руској Федерацији показало то је да су они ушли у 22. век када је у питању нуклеарна медицина, комбинација биолошке терапије и изотопа што је нешто потпуно ново. Надам се да ће потпуно заживети и у нашем новом Институту за онкологију и радиологију Србије", навела је Даница Грујичићминистарка здравља.
Министар здравља Руске Федерације Михаил Мурашко наводи да сарадња Србије и Русије између осталог омогућава и размену знања. 
"Хоћу да издвојим неколико кључних ствари за здравство: доступност лекова примарног и секундарног здравства, стационара и високих технологија. Друга ствар је увођење нових метода лечења и терапије и ту бих хтео да изразим захвалност српским колегама, јер наша сарадња заједно обогаћује обе стране и омогућава размену знања и, наравно, српски лекови се испоручују Русији, а и Руска Федерација пружа помоћ у терапијама у Србији", додаје Мурашко. 
Током посете, министар Мурашко и еминентни ескперти из различитих здравствених области посетиће Универзитетски клинички центар Србије, Институт за кардиоваскуларне болести "Дедиње", Институт за онкологију и радиологију Србије, Универзитетску дечју клинику Тиршова и Агенцију за лекове и медицинска средства.
Министар Мурашко ће се током посете Београду срести и са председницом Владе Републике Србије, Аном Брнабић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.