Vučić hoće da prizna nezavisnost Kosova, ali neće da prizna da je priznao- tribina desničara u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 20.Feb.2023, 23:41

"Vučić hoće da prizna nezavisnost Kosova, ali neće da prizna da je priznao"- tribina desničara u Nišu

Potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma podrazumevalo bi priznanje nezavisnosti Kosova, što bi dovelo do stvaranja Velike Albanije, a to bi značilo nužnu borbu i za Niš, Vranje, Leskovac i Prokuplje - poruka je sa tribine desničarskih stranaka u Nišu. Oni su pozvali vlast da poštuje Ustav, a građane da “šire istinu” i ako bude potrebno izađu na ulice >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako bi sprečili potpisivanje predloga.

Tribina održana u sali Simfonijskog orkestra; foto: JV / Tamara RadovanovićUčesnici smatraju da bi prihvatanje francusko-nemačkog ili, kako ga nazivaju, evropsko-američkog sporazuma, značilo stvaranje Velike Albanije, prihvatanje secesije južne pokrajine, udar na Republiku Srpsku, poniženje za srpski narod i poništavanje istorije.

Predsednik Pokreta Dveri i narodni poslanik Boško Obradović kaže da predsednik države trenutno trguje Kosovom i Metohijom.

Smisao tog sporazuma je da se Srbija više neće protiviti ulasku Kosova u sve međunarodne organizacije. To je priznanje lažne države, a to dalje vodi spajanju sa Albanijom i stvaranju Velike Albanije, kao najveće bezbednosne pretnje Srbiji i mnogim državama u okruženju - navodi on.

Intonirana himna; foto: JV / Tamara RadovanovićKao i drugi učesnici, veruje da režimski mediji vode kampanju kojom “plaše narod” time da će odbijanje sporazuma biti loše po Srbiju i da će strani investitori napustiti zemlju.

Zašto smo 10 godina pod ovom i prethodnim vlastima 93,5% državnih subvencija dali stranim kompanijama, a samo 6,5 domaćim? Zašto smo sebe doveli u zavisnost od njihovog odlaska ako ne ispunimo njihov politički ultimatum - ističe Obradović.

Zaključuje da bi tema KiM trebalo da se vrati u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija i da joj nije mesto u Briselu.

Jovanović pozvao građane da izađu na ulicu ako zatreba; foto: JV / Tamara RadovanovićPredsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović poručuje da će verovatno biti potrebno da narod na ulicama sprečava potpisivanje sporazuma i dodaje da “nemačka fabrika nije važnija od kosovskog zaveta”.

Za sada na tribinima širimo istinu, vi treba da širite tu istinu nakon tribina, a nakon toga ćemo vas pozivati na ulicu i na blokade ako zatreba, jer oni stati neće - kaže Jovanović.

Učesnici sebe nazivaju državotvornom i patriotskom opozicijom, a mitinzima i tribinama širom Srbije žele da ukažu na prevaru, kaže narodni poslanik Srpske stranke Zavetnici Dragan Nikolić.

Nikolić kaže da želi da ukaže na prevaru naroda; foto: JV / Tamara RadovanovićPrema njegovim rečima, Vučić hoće da prizna nezavisnost Kosova, ali neće da prizna da je priznao nezavisnost Kosova.

Ako damo Kosovo i Metohiju, sutra ćemo morati da se borimo za Vranje, Leskovac, Prokuplje i Niš. Naša poruka je - ne kapitulaciji. Nećemo dozvoliti izdaju, živela Srbija i dogodine u Prizrenu - poručuje Nikolić.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković smatra da ultimatuma uopšte nema jer Evropska unija u svom sastavu ima Španiju, Slovačku, Rumuniju, Grčku i Kipar, koje nisu priznale Kosovo i da je sve dok te zemlje to ne učine nemoguće da Brisel postavlja ultimatum.

Režimska propaganda nameće priču o ultimatumu da nas zaplaši, da se svi setimo devedesetih. Srbija se suočava sa nečim drugim - sa zahtevom Vučiću da potpiše kapitulaciju zbog nekih partijskih i ličnih razloga. Tu se ne radi samo o Kosovu, već o čitavoj Srbiji - poručuje on.

Najavljuju još tribina i skupova; foto: JV / Tamara RadovanovićČlan predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije Časlav Koprivica kaže da je situacija opasna i da su nju kreirali Vučić i “oni koji su kreirali njega”.

On je doveden da završi to sa KiM, da Srbiju “oslobodi bremena koje joj smeta u evropskim integracijama”, to je njegov citat. Njega ne zanima KiM, već kakva će slika o njemu preovladati, jer gaji pretenziju da bude upamćen kao nekakva istorijska ličnost. On bi da izda, ali ne da bude upamćen kao izdajnik, već kao veliki reformator - pojašnjava Koprivica.

Obradović kaže da Vučić trguje Kosovom; foto: JV / Tamara RadovanovićObradović navodi da je Milo Đukanović za sve što je opozicija u Crnoj Gori radila krivio Rusiju i da vlast u Srbiji koristi “đukanovićevske metode”.

To je neprihvatljivo, nediplomatski i nekorektno prema našem istorijskom prijatelju i savezniku kao što je Rusija. Ne znam šta iza toga stoji, sem ako je režim rešio da krene putem Mila Đukanovića i učlanjenja u NATO - kaže Obradović.

Ističe da je Vučić za Dan državnosti dobio pisma čestitke od predsednika SAD-a i predsednika Rusije, ali da je u američkom pismu istaknuta zahvalnost zbog potpisivanja francusko-nemačkog sporazuma, dok je pismo iz Rusije “prijateljsko i savezničko”.

Tu dobijamo potvrdu za ono što u našoj javnosti ne možemo da čujemo, traži se način da to srpski narod prihvati i da se od njega sakriju posledice potpisivanja tog sporazuma - zaključuje predsednik Dveri.

foto: JV / Tamara RadovanovićKao dva najveća izazova za Srbiju u 2023. godini učesnici skupa izdvajaju upravo francusko-nemački sporazum, ali i uvođenje sankcija Rusiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.