Izvor: BujanovackiGlas.info, 03.Jun.2016, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi proslavili Svetu Jelenu u Velikom Trnovcu (Foto)

VELIKI TRNOVAC, BUJANOVAC, 3. jun 2016. – Bujanovački Srbi i vernici, njih oko dve stotine, obeležili su danas praznik Svete Jelene u crkvi Cara Konstantina i Carice Jelene u Velikom Trnovcu.

Ovogodišnjni kumovi, Boban Nakić, zaposlen u Tužilaštvu i Dejan Menković, sudski izvršitelj, za svoje goste i sve koji su se zatekli u ovom hramu, priredili su tradicionalno bogatu sofru.

Liturgiju je služio episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom.
Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu BujanovackiGlas.info << podacima sa portala „Istorijska biblioteka“, Flavija Julija Helena,  poznatija samo kao carica Helena (Jelena) ili sveta Jelena (rođena oko 249, umrla oko 329), bila je majka rimskog cara Konstantina I Velikog. Po tradiciji, nastaloj već u 4. veku, Helena je u Jerusalemu pronašla jednu od najvećih hrišćanskih relikvija, Časni krst, pa se zbog toga poštuje kao svetica, kako u rimokatoličkoj, tako i u pravoslavnoj crkvi.
 
Helena je rodila Konstantina 27. februara 271. ili 273. u Naisu (današnjem Nišu), gradu u Konstancijevom rodnom kraju gde su se roditelji budućeg cara možda trajno nastanili. Najzad, znamo i da su Konstancije i Helena sve do 289. godine živeli zajedno, što ukazuje na stabilnost njihove veze. Kao pretorijanski prefekt Dioklecijanovog savladara, avgusta Maksimijana Herkulija, Konstancije se 289, radi daljeg napredovanja u karijeri, rastao od Helene i oženio carevom ćerkom (ili pastorkom) Teodorom. Zatim je 293. poslat u Galiju kao Maksimijanov savladar u rangu cezara, dok je njegov dvadesetogodišnji sin Konstantin upućen na Dioklecijanov dvor u Nikomediji. Šta se sa Helenom dešavalo posle 289. izvori nisu zabeležili.
 

Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na BujanovackiGlas.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BujanovackiGlas.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BujanovackiGlas.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.