Putevima srpske vojske u Velikom ratu

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Avg.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putevima srpske vojske u Velikom ratu

Ekspedicija "Safari kluba" iz Niša, koja je iz tog grada pre dve nedelje krenula "Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu", doputovala je u Vranje.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice Velikog rata, dvanaestočlana grupa obišla je mnoga značajna, istorijska mesta u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Grčkoj i Makedoniji.

Kretali su se putevima slave i stradanja. Posle 15 dana hodočašća kroz mesta na kojima su stradali srpski vojnici, ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << su u Srbiji.

Pripremila Danica Mirić

"Imali smo različita iskušenja, put je dug, prošli smo pet država. Međutim, zajedno usput smo rešavali sve probleme, i mislim da smo obradili sve tačke", kaže Vlasta Stanojević, vođa ekspedicije.

Obišli su oko stotinu spomenika, Kajmakčalan, Zejtinlik, ostrvo Vido. Neka mesta su vidno obeležena, predstavljaju pravo kulturno-istorijsko blago, neka potpuno zapuštena. Od video materijala napraviće dokumentarni film.

"Najjači utisak na mene jeste ostavio Kajmakčalan, tamo kao da borba i dalje traje. To je jedno stratište gde je još uvek razbacana oprema po celom tom polju", kaže Goran Stanković.

"Spremamo se već godinu dana za ovu ekspediciju, verujte da smo naišli na mnogo tih detalja koji su nas toliko iznenadili da jednostavno nismo mogli ni da očekujemo da ćemo to sresti i naći, pogotovo što se radi o jednom velikom stradanju", kaže Radoš Milošević, Safari klub.

Među 12 članova ekspedicije su tri žene i Rus iz srpsko-ruskog humanitarnog centra.

"Neverovatno, to ne možemo mi sa ove tačke i sa ovog mesta da zamislimo kako su oni prolazili taj put i u kakvim mukama su im ispadale duše", kaže Mitra Stanković.

Ekspedicija je u Vranju posetila Spomen sobu u kasarni "1. pešadijski puk knjaza Miloša Velikog", dalje nastavljaju put Surdulice i Prokuplja, do Niša.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.