Pomoć samohranoj majci

Izvor: RTS, 13.Dec.2013, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć samohranoj majci

Danijela Simić iz Vranja majka je troje maloletne dece, a jedno boluje od retke bolesti debelog creva. Žive od deset hiljada dinara dečjeg dodatka.

Život joj daje teške izazove već 18 godina. Najpre nasilje u porodici, pa razvod i bolest deteta. Živela je sa suprugom u Bosni, ostala je bez stana i bez alimentacije.

Danijela Simić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ne radi i nema stalne izvore prihoda. Sa troje maloletne dece jedva spaja kraj s krajem.

"Jako teško podnosim sve ovo. Sama školovati troje dece, obuti ih i obući, veoma je teško", kaže Danijela.

Danijelina ćerka Jelena boluje od retke bolesti debelog creva. Ono je duže, na dva mesta suženo i nije u normalnom položaju.

"Ponekad kad bih legla da spavam, ne bih znala na koju stranu da se okrenem, pa bih se sakrila da me ne bi videla mama, jer znam da brine, a ima jako puno problema", kaže Jelena Simić.

Jelena je operisana, ali bolest ne jenjava.

"Njoj je neophodan botoks, ali u Srbiji on nije registrovan. S obzirom da je jako skup ne mogu da ga nabavim, a još teže da odvedem dete u inostranstvo", dodaje Danijela.

Lokalna samouprava je porodici Simić dva puta pomagala finansijski isplatom jednokratne pomoći. Grad može da izdvoji i trenutnu pomoć.

Branimir Stojančić, član gradskog veća za socijalna pitanja kaže da osobe iz te kategorije imaju pravo da konkurišu za novčano socijalnu pomoć u Centru za socijalni rad koju redovno plaća Republika.

U Srbiji ima oko 79 hiljada samohranih roditelja. Novčano-socijalnu pomoć u Vranju i okolnim selima primaju 204 samohrane majke i 36 očeva.

rts.vranje@rts.rs

+381 17 424 945
Pogledaj vesti o: Isplata dečijih dodataka

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.