Dečji dodatak
Dečji dodatak

Pravo na dečji dodatak ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, dečji dodatak je najzastupljeniji i najpoznatiji oblik finansijske pomoći porodici sa decom.
Dečji dodatak ostvaruje jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije, i ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvo, drugo, treće, i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva.
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak utvrđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za svaki mesec, po pravilu sredinom meseca za tekući mesec. Informacije o visini aktuelnog cenzusa mogu se dobiti u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus.

Uz popunjen obrazac zahteva koji se može besplatno dobiti u centrima gradskim potrebno je priložiti i dokumenta za overu: Fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici, fotokopije uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva, fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva a za decu fotokopije prijava prebivališta, fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva, potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva, potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva iz mesta rođenja i mesta prebivališta, poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti i uverenje Republičkog fonda za tržište rada i radna knjižica, školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, i potvrda zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti kao i stambenog prostora, fotokopiju kartice tekućeg računa.

Ako je potrebno radi dokazivanja posebnog statusa prilažu se i: akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju, akt o produženju roditeljskog prava, dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja, razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno popravne ustanove, dokazi o starateljstvu, i hraniteljstvu. Isplata dečjeg dodatka se vrši isključivo preko tekućeg računa kod Poštanske štedionice, korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem se otvara tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od jedne godine do podnetog zahteva. Zahtev za obnavljanje prava se podnosi trideset dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava. Čitko popunjen zahtev se se predaje svakog radnog dana u gradskoj i opštinskoj upravi mesta boravka.
Rešenje stiže u roku od mesec dana a na sva rešenja lokalne uprave koja su u vezi s dečjim dodatkom može se podneti žalba ministru za rad i socijalnu politiku, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku 15 dana od dana prijema spornog rešenja. Žalba se predaje opštinskoj i gradskoj upravi, a oni odlučuju o tome da li će pokušati da poprave stanje ili će žalbu proslediti dalje. I na novo rešenje se može žaliti ako nije pozitivan odgovor.
Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat dužni su da reše žalbu u roku od dva meseca, ako korisnik nije zadovoljan rešenjem postoji mogućnost da se podnese tužba Upravnom sudu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 08:43

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Pored dečjeg i roditeljskog dodatka za mesec maj, danas počinje isplata invalidskih primanja, dodatk za pomoć i negu drugog lica, kao i redovna isplata naknade nezaposlenim koji se nalaze na evidenciji NSZ.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da danas počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj 2017. godine, kao i isplata dečijih i roditeljskih dodataka za korisnike...

Detaljnije >>


Izvor: Kurir, 20.Maj.2017, 10:00

RODITELJI, STIŽU PARICE: Danas isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

RODITELJI, STIŽU PARICE: Danas isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

.. To je saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Autor: Tanjug,Foto: Zorana Jevtić

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2017

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počeće danas, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: RTV Pink, 19.Maj.2017, 16:18

LEPA VEST: SUTRA pravac u Poštansku štedionicu, ČEKA VAS NOVAC!

LEPA VEST: SUTRA pravac u Poštansku štedionicu, ČEKA VAS NOVAC!

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počeće sutra, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2017

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Isplata je počela. Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počela je danas, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja. Cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak za april 2017. iznosi 8.553,70, odnosno 10.264,44 uvećan iznos. Nominalni iznos roditeljskog...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 19.Maj.2017

Od sutra isplata dečjeg dodatka

Od sutra isplata dečjeg dodatka

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da isplata dečjeg...

Detaljnije >>

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Danas počinje isplata dečjeg i roditeljskog dodatka: Evo koliko para možete da podignete

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za april počela je danas, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.Cenzus za ostvarivanje prava na dečji dodatak za april 2017. iznosi 8.553,70, odnosno 10.264,44 uvećan iznos.Nominalni iznos roditeljskog i dečjeg dodatka usklađuje se dva puta godišnje i to: 1. aprila i 1. oktobra sa šestomesečnim indeksom potrošačkih cena u RS.Roditeljski...

Detaljnije >>