Dečji dodatak
Dečji dodatak

Pravo na dečji dodatak ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, dečji dodatak je najzastupljeniji i najpoznatiji oblik finansijske pomoći porodici sa decom.
Dečji dodatak ostvaruje jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije, i ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvo, drugo, treće, i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva.
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak utvrđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za svaki mesec, po pravilu sredinom meseca za tekući mesec. Informacije o visini aktuelnog cenzusa mogu se dobiti u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus.

Uz popunjen obrazac zahteva koji se može besplatno dobiti u centrima gradskim potrebno je priložiti i dokumenta za overu: Fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici, fotokopije uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva, fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva a za decu fotokopije prijava prebivališta, fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva, potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva, potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva iz mesta rođenja i mesta prebivališta, poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti i uverenje Republičkog fonda za tržište rada i radna knjižica, školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, i potvrda zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti kao i stambenog prostora, fotokopiju kartice tekućeg računa.

Ako je potrebno radi dokazivanja posebnog statusa prilažu se i: akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju, akt o produženju roditeljskog prava, dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja, razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno popravne ustanove, dokazi o starateljstvu, i hraniteljstvu. Isplata dečjeg dodatka se vrši isključivo preko tekućeg računa kod Poštanske štedionice, korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem se otvara tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od jedne godine do podnetog zahteva. Zahtev za obnavljanje prava se podnosi trideset dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava. Čitko popunjen zahtev se se predaje svakog radnog dana u gradskoj i opštinskoj upravi mesta boravka.
Rešenje stiže u roku od mesec dana a na sva rešenja lokalne uprave koja su u vezi s dečjim dodatkom može se podneti žalba ministru za rad i socijalnu politiku, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku 15 dana od dana prijema spornog rešenja. Žalba se predaje opštinskoj i gradskoj upravi, a oni odlučuju o tome da li će pokušati da poprave stanje ili će žalbu proslediti dalje. I na novo rešenje se može žaliti ako nije pozitivan odgovor.
Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat dužni su da reše žalbu u roku od dva meseca, ako korisnik nije zadovoljan rešenjem postoji mogućnost da se podnese tužba Upravnom sudu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Kurir, 20.Jan.2017, 06:47

STIŽE POMOĆ RODITELJIMA: Danas isplata dečjeg dodatka za decembar

STIŽE POMOĆ RODITELJIMA: Danas isplata dečjeg dodatka za decembar

.. To je saopštila Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Autor: Tanjug,Foto: Shutterstock

Detaljnije >>


Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2017

Isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za decembar 2016. godine počeće danas, saopštila je Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 19.Jan.2017, 18:16

Sutra isplata dečijeg dodatka za decembar

Isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za decembar 2016. godine počeće sutra, saopštila je Pres služba Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Jan.2017, 15:25

U Trgovištu raspust do 16. januara

U Trgovištu raspust do 16. januara

U Trgovištu je na snazi vanredna situacija zbog snega i niskih temperatura. U razuđenom brdsko-planinskom području još ima neprohodnih puteva do sela i mahala. Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Kada su urgentne situacije, po pozivu meštana, mašine se kreću od jednog do drugog kraja opštine, krče put. Do porodice Ristić u Gornjem Stajevcu kod Trgovišta, deo puta mora i da se prepešači. Ristići...

Detaljnije >>

Izvor: juGmedia, 09.Jan.2017, 16:21

Pančićima televizor, Josipovićima lap top

Pančićima televizor, Josipovićima lap top

Povodom božićnih praznika funkcioneri Bele Palanke posetili su tri porodice koje teško žive i uručili im prigodne poklone. Petočlana porodica Pančić iz sela Mokra u opštini Bela Palanka teško živi, supružnici ne rade nigde. Izdržavaju se od socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kako bi im na neki način olakšali život, predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković, zamenik predsednika opštine Miroslav Marinković  i član Opštinskog veća Ivana Stanković, obišli...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2017, 12:34

RODITELJI, IMAMO DOBRE VESTI: Uvodi se 13. dečiji dodatak

RODITELJI, IMAMO DOBRE VESTI: Uvodi se 13. dečiji dodatak

Lepe vesti stižu iz ministarstva. - Zahvaljujući zakonima koji će biti doneti ove godine više porodilja primaće nadoknadu, neke kategorije dečjeg dodatka će biti uvećane, a biće uvedena i institucija 13. dečjeg dodatka za srednjoškolce- izjavio je u Kruševcu ministar za rad, zapošljvanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dodao da je politika Vlade da se deli ono što se zaradi i da svako poboljšanje u ekonomiji prvo osete siromašni, kojima je pomoć...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 06.Jan.2017, 16:53

Prihvatni centar i migranti pomažu vranjskoj porodici

Prihvatni centar i migranti pomažu vranjskoj porodici

Šestočlana porodica Petrov iz Vranja živi u teškim uslovima od dečjeg dodatka i socijalne pomoći. Da stvore bolje uslove za život pomažu im humani ljudi, zaposleni u Prihvatnom centru i sami migranti, koji kod njih, dobrovoljno, grade još jednu prostoriju. Soba od desetak kvadrata im je po potrebi kuhinja, kupatilo, dnevna i spavaća soba. Tu šestočlana porodica Petrov živi dvadeset godina. "Mučenički...

Detaljnije >>