Dečji dodatak
Dečji dodatak

Pravo na dečji dodatak ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, dečji dodatak je najzastupljeniji i najpoznatiji oblik finansijske pomoći porodici sa decom.
Dečji dodatak ostvaruje jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije, i ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvo, drugo, treće, i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva.
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak utvrđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za svaki mesec, po pravilu sredinom meseca za tekući mesec. Informacije o visini aktuelnog cenzusa mogu se dobiti u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus.

Uz popunjen obrazac zahteva koji se može besplatno dobiti u centrima gradskim potrebno je priložiti i dokumenta za overu: Fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici, fotokopije uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva, fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva a za decu fotokopije prijava prebivališta, fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva, potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva, potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva iz mesta rođenja i mesta prebivališta, poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti i uverenje Republičkog fonda za tržište rada i radna knjižica, školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, i potvrda zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti kao i stambenog prostora, fotokopiju kartice tekućeg računa.

Ako je potrebno radi dokazivanja posebnog statusa prilažu se i: akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju, akt o produženju roditeljskog prava, dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja, razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno popravne ustanove, dokazi o starateljstvu, i hraniteljstvu. Isplata dečjeg dodatka se vrši isključivo preko tekućeg računa kod Poštanske štedionice, korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem se otvara tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od jedne godine do podnetog zahteva. Zahtev za obnavljanje prava se podnosi trideset dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava. Čitko popunjen zahtev se se predaje svakog radnog dana u gradskoj i opštinskoj upravi mesta boravka.
Rešenje stiže u roku od mesec dana a na sva rešenja lokalne uprave koja su u vezi s dečjim dodatkom može se podneti žalba ministru za rad i socijalnu politiku, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku 15 dana od dana prijema spornog rešenja. Žalba se predaje opštinskoj i gradskoj upravi, a oni odlučuju o tome da li će pokušati da poprave stanje ili će žalbu proslediti dalje. I na novo rešenje se može žaliti ako nije pozitivan odgovor.
Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat dužni su da reše žalbu u roku od dva meseca, ako korisnik nije zadovoljan rešenjem postoji mogućnost da se podnese tužba Upravnom sudu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Dunav, 20.Apr.2017, 07:27

SUTRA POČINJE ISPLATA DEČIJEG I RODITELJSKOG DODATKA

U petak, 21. aprila 2017. godine, na šalterima Pošta Srbije, počinje isplata dečijeg i roditeljskog dodatka za mart 2017. godine.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 14.Apr.2017, 11:46

Dobra vest: Poštari od sutra donose evre

Dobra vest: Poštari od sutra donose evre

Podgorica -- Sutra počinje isplata socijalnih naknada, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja. Ukupan budžet za mart iznosi 9.061.426 evra.. Za korisnike materijalnog obezbeđenja boraca izdvojeno je 219.956,64 evra, za korisnike lične i porodične invalidnine 306.569,60 evra, a za pogrebne troškove boračko-invalidske zaštite 4.776,40 evra. Za dečji dodatak izdvojeno je 256.103,83 evra, za korisnike materijalnog obezbeđenja (MO) izdvojeno 745.781,84...

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 03.Apr.2017, 21:16

Platne kartice za siromašne, da ne troše na cigarete i alkohol

Platne kartice za siromašne, da ne troše na cigarete i alkohol

Država razmišlja da uvede namenske platne kartice, jer se novac od socijalne pomoći u gotovo 40 odsto slučajeva troši nenamenski na cigarete i alkohol.. Ovo znači da porodice sa liste ugroženih, koje primaju neku vrstu pomoći, novac više ne bi dobijale u kešu, već isključivo preko kartica, kojima bi mogli da kupuju samo ono što je potrebno njihovoj deci. Novosti pišu da ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja podržava ubođenje kartičnog...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 26.Mar.2017

Austrija i Nemačka režu: Stranci, spremite se

Austrija i Nemačka režu: Stranci, spremite se

Beč -- Predsednik EK Žan-Klod Junker protivi se planovima Austrije i Nemačke da smanje isplate dečjeg dodatka stranim radnicima koji imaju decu u svojim zemljama.. Obe zemlje lobiraju u EU za promenu trenutnih propisa i da izmene treba da se primenjuju na zemlje u kojima su dečji dodaci znatno niži nego u Nemačkoj i Austriji. Junker je...

Detaljnije >>

Izvor: Beta, 24.Mar.2017, 15:54

Junker se protivi selektivnim dečjim dodacima

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas da se protivi planovima Austrije i Nemačke da smanje isplate dečjeg dodatka stranim radnicima koji imaju decu u svojim zemljama.Obe zemlje lobiraju u EU za promenu trenutnih propisa i da izmene treba da se primenjuju na zemlje u kojima su dečji dodaci znatno...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2017, 10:58

Koviljčane osloboditi putarine

Koviljčane osloboditi putarine

Skupština Novog Sada, na današnjoj sednici, usvojila je odluku da grad subvencioniše troškove putarine stanovnicima Kovilja koji su zaposleni u Novom Sadu.. Koviljčani, koji ispunjavaju uslove, moći će da dobiju povrat novca u visini od 80 do 100 odsto iznosa koji plaćaju za korišćenje auto-puta. Pravo na oslobađanje dela naplate putarine u iznosu od 80 odsto (56 dinara u pravcu) ima svaki meštanin Kovilja ili član domaćinstva koji je fizičko lice, vozi...

Detaljnije >>