Dečji dodatak
Dečji dodatak

Pravo na dečji dodatak ostvaruju u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, dečji dodatak je najzastupljeniji i najpoznatiji oblik finansijske pomoći porodici sa decom.
Dečji dodatak ostvaruje jedan od roditelja koji neposredno brine o detetu, koji je državljanin Srbije, ima prebivalište na teritoriji republike Srbije, i ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvo, drugo, treće, i četvrto dete po redu rođenja u porodici, od dana podnetog zahteva.
Cenzus za ostvarivanje prava na dečiji dodatak utvrđuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za svaki mesec, po pravilu sredinom meseca za tekući mesec. Informacije o visini aktuelnog cenzusa mogu se dobiti u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu. Pravo na dečiji dodatak ostvaruje se ako ukupan mesečni prihod po članu porodice ostvaren u tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev ne prelazi cenzus.

Uz popunjen obrazac zahteva koji se može besplatno dobiti u centrima gradskim potrebno je priložiti i dokumenta za overu: Fotokopije izvoda iz Matične knjige rođenih za svu decu u porodici, fotokopije uverenja o državljanstvu Srbije za podnosioca zahteva, fotokopije ličnih karata odraslih članova zajedničkog domaćinstva a za decu fotokopije prijava prebivališta, fotokopiju overene zdravstvene knjižice za podnosioca zahteva, potvrdu o prihodima u tri meseca koji prethode mesecu podnošenja zahteva za sve članove porodičnog domaćinstva, potvrdu o katastarskim prihodima u prethodnoj godini za sve članove porodičnog domaćinstva iz mesta rođenja i mesta prebivališta, poresko uverenje iz mesta prebivališta o imovinskom stanju domaćinstva, dokaz o nezaposlenosti i uverenje Republičkog fonda za tržište rada i radna knjižica, školske potvrde za decu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, i potvrda zdravstvene ustanove o razlozima za neredovno školovanje, dokaze o činjenicama u vezi nepokretnosti kao i stambenog prostora, fotokopiju kartice tekućeg računa.

Ako je potrebno radi dokazivanja posebnog statusa prilažu se i: akt o razvrstavanju za dete ometeno u razvoju, akt o produženju roditeljskog prava, dokazi na osnovu kojih se ostvaruje status samohranog roditelja, razvodu braka, potvrda vojnog organa, potvrda kazneno popravne ustanove, dokazi o starateljstvu, i hraniteljstvu. Isplata dečjeg dodatka se vrši isključivo preko tekućeg računa kod Poštanske štedionice, korisnicima koji nemaju otvoren tekući račun službenim putem se otvara tekući račun kod Poštanske štedionice. U zahtevu se obavezno navodi tačan poštanski broj mesta prebivališta za prvu isplatu. Pravo na dečiji dodatak priznaje se u trajanju od jedne godine do podnetog zahteva. Zahtev za obnavljanje prava se podnosi trideset dana pre isteka važnosti rešenja.

Uz popunjen obrazac zahteva potrebno je priložiti dokaze o prihodima domaćinstva isplaćenim u poslednja tri meseca pre podnošenja zahteva a od drugih dokaza samo za promene koje su od uticaja na ostvarivanje prava. Čitko popunjen zahtev se se predaje svakog radnog dana u gradskoj i opštinskoj upravi mesta boravka.
Rešenje stiže u roku od mesec dana a na sva rešenja lokalne uprave koja su u vezi s dečjim dodatkom može se podneti žalba ministru za rad i socijalnu politiku, pokrajinskom sekretaru za socijalnu politiku 15 dana od dana prijema spornog rešenja. Žalba se predaje opštinskoj i gradskoj upravi, a oni odlučuju o tome da li će pokušati da poprave stanje ili će žalbu proslediti dalje. I na novo rešenje se može žaliti ako nije pozitivan odgovor.
Ministarstvo i Pokrajinski sekretarijat dužni su da reše žalbu u roku od dva meseca, ako korisnik nije zadovoljan rešenjem postoji mogućnost da se podnese tužba Upravnom sudu.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 17.Avg.2017, 20:01

BRUKA I SRAMOTA Ministri zaboravili na najugroženije: Voze limuzine od 100.000, deci dodatak od samo 35 KM

BRUKA I SRAMOTA Ministri zaboravili na najugroženije: Voze limuzine od 100.000, deci dodatak od samo 35 KM

Dok se ministri u Vladi RS voze u skupocenim vozilima, roditelji u RS koji žele da primaju dečji dodatak od države ne mogu da imaju automobil skuplji od 5.000 KM. Da je vlast u RS potpuno sluha za potrebe najranjivijih kategorija, pokazuje to da je imovinski cenzus bez problema uveden za najmlađe.. - Pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka za prvo troje dece u porodici ukoliko ukupan mesečni prihod po članu porodice, ne prelazi iznos od 93 KM, a vrednost pokretne...

Detaljnije >>


Izvor: Radio Dunav, 17.Avg.2017, 08:01

U PETAK POČINJE ISPLATA SOCIJALNIH DAVANJA

Na šalterima svih pošta u Srbiji, u petak, 18. avgusta 2017. godine počinje isplata novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade (pravo po Zakonu o socijalnoj zaštiti) za jul 2017. godine. Istog dana će početi isplata roditeljskog i dečijeg dodatka i tuđe nege...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 27.Jul.2017, 00:06

Novi dom za porodicu iz Mrovske

Novi dom za porodicu iz Mrovske

Fondacija "Humano srce Šapca", mnogima je vratila osmeh na lice. Nadu za bezbrižnije dane, pružila je i petočlanoj porodici iz Mrovske u opštini Vladimirci. U trošnoj kući nema dovoljno stolica za petočlanu porodicu. Pukotine na zidovima i plafonu, kablovi bez izolacije i na šporetu uglavnom prazne šerpe. Zorica Ilić i Zoran Milošević sa troje dece žive od nadnice, socijalne pomoći i dečjeg dodatka....

Detaljnije >>

Izvor: SandzakPress.net, 19.Jul.2017, 15:06

Danas počela isplata socijale i dječijeg dodatka

Danas počela isplata socijale i dječijeg dodatka

Na šalterima Poštanske štedionice danas je počela isplata novčane socijalne pomoći, posebne novčane naknade, dodatka za negu i pomoć drugog lica, kao i naknada za rad hranitelja i izdržavanje korisnika...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Jul.2017, 15:16

U četvrtak isplata dečjeg i roditeljskog dodatka

Isplate dečjih i roditeljskih dodataka prema korisnicima počeće u četvrtak, 20. jula.. To je danas saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 30.Jun.2017, 08:52

POMOĆ MALOM FILIPU: Spas za malo srce u 50.000 evra

POMOĆ MALOM FILIPU: Spas za malo srce u 50.000 evra

Dečaku Filipu Ivanoviću koji ima samo jedanaest meseci neophodna operacija u Frankfurtu. Majka Verica sa 10.000 mesečno ne može da mu obezbedi ni terapiju DEČAK Filip Ivanović sa samo 11 meseci bije bitku za život. Njemu je da bi mogao normalno da odrasta potrebna transplantacija srca u Frankfurtu, za koju im treba 50.000 evra. Za njegovu majku Vericu Janković, koja živi u beogradskom naselju Zvezdara, to je nedostižna suma, jer mesečno raspolažu sa samo 10.000 dinara...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 20.Jun.2017, 08:43

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Ako se nalazite na ovim spiskovima danas očekujte novac

Pored dečjeg i roditeljskog dodatka za mesec maj, danas počinje isplata invalidskih primanja, dodatk za pomoć i negu drugog lica, kao i redovna isplata naknade nezaposlenim koji se nalaze na evidenciji NSZ.. Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navode da danas počinje isplata osnovnih invalidskih primanja vojnih invalida i korisnika porodične invalidnine za maj 2017. godine, kao i isplata dečijih i roditeljskih dodataka za korisnike...

Detaljnije >>