Pandorina kutija

Izvor: Blic, 08.Nov.2011, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pandorina kutija

Perica Donkov: „Fuga“, slike i instalacija; Grafički kolektiv i Galerija „73“ Predstavnik neoenformela Perica Donkov (1956) izlagao je na važnim likovnim manifestacijama 80-ih i 90-ih (Kontrolirana gesta, Jugoslovenska dokumenta 89, Trideset najznačajnijih umetnika VIII i IX decenije u Jugoslaviji, Bijenale mladih, Oktobarski salon...), učestvovao na više od 150 kolektivnih izložbi i 22 samostalne izložbe (Beograd, Niš, Vranje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Gelsenkirhen, Novi Sad, Vršac, Oslo...), dobio 13 nagrada za slikarstvo, predaje na Fakultetu umetnosti u Nišu.

U Galeriji „73" je uvodna izložba ciklusa od ukupno tri. Deset slika akrilom, na kojima jedan znak (geometrijski) simbolizuje samog umetnika koji traži izlaz iz beznađa prošlosti. Likovnost je svedena na odnos sive i crne, na horizontale kao metaforu bespomoćnosti proistekle iz mentalnog, fizičkog, društvenog ugnjetavanja.

U Grafičkom kolektivu je pak rekonstruisao sobu 12, logora Crveni krst u Nišu.

Napravio je minimalistički ambijent od zidova oblepljenih printovima i slikama akrilom. Ponudio nam sopstvenu zebnju zatvorivši je u depresivan prostor. (O begstvu iz ovog logora u knjizi Miroslav M. Milovanović „Logor na Crvenom krstu".)

Treća izložba, najavljena za januar 2012. u Nišu, mapiranje je ove logorske sobe kroz performans.

Naslov ciklusa je „Fuga" (begstvo), u muzici ponavljanje motiva. Rečima Donkova: „Pokušavam da otkrijem tajne funkcionisanja života i svog mesta u vremenu i prostoru. Samom svešću o tome gradim mehanizme koji me brane od patologije vremena." Perica to čini u tri medija: kroz slike, instalaciju i performans, kroz tri stepena pročišćenja. Perica je otvorio svoju Pandorinu kutiju!

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.