Manastir Hilandar donirao vranjskoj Biblioteci “Bora Stanković” oko 900 knjiga i rukopisa

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2022, 10:16

Manastir Hilandar donirao vranjskoj Biblioteci “Bora Stanković” oko 900 knjiga i rukopisa

Članovima Biblioteke “Bora Stanković” u Vranju od sada je na raspolaganju oko 900 religijskih, filozofskih, istorijskih dela i rukopisa najvećih imena srpske književnosti. Knjige i rukopisi donacija su manastira Hilandara, te je biblioteka bogatija za još jedno odeljenje - “Hilandarski kutak”.

Da veliki broj Vranjanaca odlazi u Hilandar, ne samo kao poklonici, već i kao ljudi koji su pomogli u obnovi konaka koji su stradali u požaru, kao i da hilandarskom monaškom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bratsku postoje monasi koji su poreklom iz vranjskog kraja, rekao je arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara na svečanosti povodom otvaranja novog odeljenja.

Postoji jaka veza Vranja i manastira Hilandara, koja datira još od davnina. Današnjom donacijom ova veza dobila je novu ciglu u svom zdranju. Nadam se da će čitaoci kroz ove knjige moći da osete blagoslov koji smo želeli da podelimo. Potrudićemo se da za vašu biblioteku obezbedimo još neka nova izdanja, ali i druge knjige kada budemo imali mogućnosti da vam pošaljemo, jer nam je želja da se ovaj poduhvat produži u budućnosti - rekao je arhimandrit Metodije.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković rekao je da je vranjska biblioteka sada bogatija za blizu 900 knjiga i rukopisa.

Ovo bogatstvo u literaturi sadrži reliligijska, filozofska, istorijska dela, ali i najbolje rukopise najvećih imena srpske književnosti. Iskreno se nadam da ćemo zajedno nastavti da obogaćujemo književni fond “Hilandarskog kutka” i jačamo duhovnu povezanost. Da zajedno činimo dobra dela, u duhu pravoslavlja - dodao je Milenković.

Otvaranju “Hilandarskog kutka” prisustvovali su i episkop vranjski Pahomije, igumanija manastira “Sveti Stefan” u Gornjem Žapsku mati Jefremija, direktor biblioteke Zoran Najdić i zamenica gradonačelnika Zorica Jović.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.