Izložba plakata Idejna rešenja novih srpskih ćirilica

Izvor: JuznaSrbija.info, 13.Mar.2024, 20:41

Izložba plakata "Idejna rešenja novih srpskih ćirilica"

Izložba plakata "Idejna rešenja novih srpskih ćirilica" u Galeriji Niškog kulturnog centra biće otvorena je u sredu. Ova izložba predstavlja značajan doprinos u oslobađanju potencijala srpske ćirilice i priznanje njene važnosti nakon više od jedanaest vekova postojanja.

Kine Nikolić, rođen 1949. godine u Vranju, predstavio je svoje ideje i nove koncepte u vezi sa razvojem srpskih ćiriličnih fonta. >> Pročitaj celu vest na sajtu JuznaSrbija.info << Nikolić je završio tehničku školu u Nišu, a zatim je stekao obrazovanje na Danskoj kraljevskoj umetničkoj akademiji u Kopenhagenu 1979. godine, specijalizujući se u oblasti industrijskog dizajna. Posle povratka u Srbiju 1982. godine, radio je kao profesor u Umetničkoj školi u Nišu na odseku za dizajn industrijskih proizvoda.

Ova izložba predstavlja njegovu angažovanost u oblasti dizajna, posebno u vezi sa ćiriličnim pismom. Kao i njen naziv, izložba je fokusirana na razvoj i nova rešenja u dizajnu srpskih ćiriličnih fonta. Ćirilica, koja je nastala krajem 9. i početkom 10. veka na teritoriji Makedonije, je predmet interesa ove izložbe. Nikolić će istražiti načine kako unaprediti i modernizovati upotrebu ćiriličnog pisma u savremenom dizajnu.

Nastavak na JuznaSrbija.info...






Povezane vesti

Izložba posvećena ćirilici otvorena u Nišu - autor kaže da je ovo pismo zapostavljeno

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2024, 10:23

Izložba plakata idejnih rešenja novih dizajna fontova srpske ćirilice otvorena je u Galeriji Niškog kulturnog centra, a autor Kine Nikolić predstavio je okupljenima 20 originalnih fontova i dizajna. Upozorio da je ćirilično pismo uveliko zapostaljeveno i da bi posle 11 vekova trebalo da dobije...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JuznaSrbija.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JuznaSrbija.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.