Izložba posvećena ćirilici otvorena u Nišu -  autor kaže da je ovo pismo zapostavljeno

Izvor: JužneVesti.com, 14.Mar.2024, 10:23

Izložba posvećena ćirilici otvorena u Nišu - autor kaže da je ovo pismo zapostavljeno

Izložba plakata idejnih rešenja novih dizajna fontova srpske ćirilice otvorena je u Galeriji Niškog kulturnog centra, a autor Kine Nikolić predstavio je okupljenima 20 originalnih fontova i dizajna. Upozorio da je ćirilično pismo uveliko zapostaljeveno i da bi posle 11 vekova trebalo da dobije mesto koje mu "po savršenstvu" pripada.
foto: Nikola Đukić Naziv izložbe i ona su vezani za ćirilično pismo, kao i font, što predstavlja 15-godišnju težnju nekadašnjeg profesora u niškoj Umetničkoj školi Kineta Nikolića da osmisli originalni dizajn fonta za pismo za koje smatra da je mnogo ugroženo, ali i da je danas premalo prave ćirilice.
Sve ćirilice se svode na adaptaciju latiničnog pisma, a naša...

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.