Dugovi građana za struju i komunalne usluge konstantno rasu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 22.Jan.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dugovi građana za struju i komunalne usluge konstantno rasu

NIŠ - Građani jugoistočne Srbije duguju Privrednom društvu za distribuciju električne energije "Jugoistok" 19,5 milijardi dinara, rečeno je u tom preduzeću.

Domaćinstva duguju oko 11 milijardi dinara, a pravna lica 8,5 milijardi dinara, naveli su u "Jugoistoku", preduzeću koje pokriva šest elektrodistributivnih područja u ovom delu Srbije, od Zeječara do Vranja.

Na nivou Elektrodistribucije Niš ukupan >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dug za struju je oko sedam milijardi dinara. Građani duguju 5,8 milijardi, a pravna lica oko 1,2 milijarde dinara. Nišlije za vodu duguju više od jedne milijarde dinara, a dug za grejanje iznosi oko 750 miliona, rečeno je u tim javno-komunalnim preduzećima.

Dug domaćinstava za vodu je oko 580 miliona dinara, a dug pravnih lica je oko 474,5 miliona dinara. Korisnici grejanja stambenog prostora duguju oko 500 miliona dinara, a vlasnici poslovnog prostora oko 250 miliona, rekli su u Gradskoj toplani.

Dugovanja građana za javno-komunalne usluge permanentno rastu, što ukazuje na pad standarda u ovom delu Srbije.

Prema visini prosečne neto plate u Srbiji, šest opština iz jugoistočne Srbije (Bela Palanka, Palilula, Pantelej, Gadzin Han, Kuršumlija, Vladičin Han) nalaze se na poslednjih šest mesta tabele sa prosekom neto zarada ispod 20.000 dinara.

Među ovih šest, dve su gradske opštine Niša (Palilula i Pantelej). Po prosečnoj zaradi u Srbiji grad Niš je u sredini tabele na kojoj je prvorangirani Kosjerić sa prosečnom neto zaradom višom od 60.000 dinara.

Oporavak privrede, prema oceni Regionalne privredne komore u Nišu koja pokriva Nišavski, Toplički i Pirotski okrug, je spor, a kriza je vratila obim spoljnotrgovinske razmene za dve godine i još uvek je ispod ostvarene u 2008. Prošle godine je razmena iznosila oko 950 miliona dolara, što je svega 3,6 odsto od ukupne razmene Srbije sa inostranstvom.

Istovremeno, prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale u Nišu, u tom gradu na posao čeka oko 34. 000 ljudi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.