Birači sa Kosova i Metohije će glasati u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Nov.2023, 10:47

Birači sa Kosova i Metohije će glasati u Kuršumliji, Vranju, Raški i Tutinu

Birači sa Kosova i Metohije na predstojećim parlamentarnim izborima 17. decembra, svoje pravo glasa mogu da ostvare u nekoliko gradova u Srbiji, između ostalog birači sa teritorije Kosovskog upravnog okruga glasaće u opštini Kuršumlija, sa teritorije Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga će svoje biračko pravo ostvarivati u Vranju, dok će sa teritorije Kosovsko-mitrovačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << upravnog okruga, izuzev birača iz opštine Zubin Potok, imati priliku da glasaju u opštini Raška. S druge strane, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog upravnog okruga, kao i birači iz opštine Zubin Potok u Kosovsko-mitrovačkom upravnom okrugu, će svoje biračko pravo ostvarivati u opštini Tutin.

Biračka mesta za glasanje birača na teritoriji Kuršumlije, Vranja, Raške i Tutina odrediće lokalne izborne komisije obrazovane za Prištinu, Gnjilane, Goru, Kosovsku Mitrovicu i Peć, a rok za to je 25. novembar.

Od Kancelarije za KiM smo dobili odgovor da trenutno nije moguće realizovati izbore na prostoru naše južne pokrajine na način koji bi bio u skladu sa našim zakonskim propisima, državnim i nacionalnim interesima. Naime, privremene institucije samouprave u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem, uslovljavaju održavanje ovih izbora priznanjem nezavisnosti Kosova od strane Beograda - saopšteno je iz RIK.

Privremene institucije u Prištini odbijaju da na terenu omogući delovanje misije organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju na KiM, pa je odlučeno da oni koji žele, a žive na KiM svoje biračko pravo iskoriste u gradovima u Srbiji.

Na referendumu aprila prošle godine građani sa Kosova i Metohije svoje biračko pravo u Kuršumliji mogli su da ostvare na 13 biračkih mesta koja su se nalazila u Osnovnoj školi "Miloje Zakić".

Tada su pravo glasa mogli da iskoriste oko 27.000 glasača iz opština Štrpce, Uroševac, Lipljan, Obilić, Kosovo Polje i Grad Priština.
Pogledaj vesti o: Raška,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.