Žene su u Vojvodini za poslanice birane i pre sto godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene su u Vojvodini za poslanice birane i pre sto godina

Danas je Skupštini Vojvodine počeo skup pod nazivom "Žene u parlamentarnom životu Vojvodine 1918-2018", a predsednica je srpskog parlamenta Maja Gojković ocenila da je veličanstven podatak da su pre sto godina prilikom prisajedinjenja Srema, Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji žene prvi put u istoriji evropskih zemalja mogle da budu birane za poslanice.

"O ulozi i položaju žena pre jednog veka malo se govori mlađim generacijama. Danas, upravo obeležavanjem velikih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istorijskih jubileja, to se popravlja", napomenula je Gojković i naglasila da još postoje velike predrasude prema ženama koje se bave javnim poslovima, pre svega politikom.

Ona je napomenula da je značajna uloga medija u smislu podrške ženama da se bave politikom.

"Mi smo jednako vredne kao i muške kolege. Važno je da li smo sposobne, a ne kako smo obučene i da se analizira naš privatni život", rekla Gojković.

Pokrajinski zaštitni građana Zoran S. Pavlović rekao se cilj skupa da se skrene pažnja na to da svi imamo jednaka prva, ali je napomenuo da su slučajevi nasilja nad zenama i dalje česti.

"Uglavnom nam se prijavljuju slučajevi nasilja u porodici, nad ženama i decom. Pozivamo žene da nam se obrate i da izađu iz svoja četiri zida, iz tišine Hoćemo da radimo preventivno", poručio je Pavlović i dodao da suda žrtve uglavnom one žene koje nisu zatražile pomoć.

Skupu su prisustvovale mnogobrojne autorke radova na temu položaja žena u prethodnih sto godina, a među prisutnima je bila i Verona Adam Bokroš, prva predsednica Skupštine Vojvodine kao i profesorka Simonida Đurić, koja je potomkinja Milice Tomić Miletić, ćerke Svetozara Miletića.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.