Srbija i Vojvodina, vek ujedinjenja (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 24.Nov.2018, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija i Vojvodina, vek ujedinjenja (FOTO, VIDEO)

Pre sto godina u Novom Sadu održana je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji na kojoj je proglašeno prisajedinjenje vojvođanske oblasti Kraljevini Srbiji, 25. novembra.

Prvi put će ove godine biti obeležen kao Dan Vojvodine, a tokom predstojećeg vikenda u Novom Sadu i 30 kilometara udaljenoj Rumi planiran je niz koncerata i drugih događaja.

Pogledajte kako teku pripreme:

U subotu je od 10.00 >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sati na centralnom Trgu slobode u Novom Sadu otvorena multimedijalna izložba "1918", posvećena najznačajnijim ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata i prisajedinjenja, a od 19.00 će u Srpskom narodnom pozorištu biti premijera pozorišne predstave "Svetozar", po scenariju Milovana Vitezovića, u režiji Juga Radivojevića.

Od 21.00 će građani moći na centralnom gradskom trgu da slušaju koncert Zdravka Čolića, Zvonka Bogdana, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Novosadskog Big Benda, Velikog tamburaškog orkestra Radio televizije Vojvodine i Oktet Opere Srpskog narodnog pozorišta (SNP).

Izvor: MONDO,Milutin Vujičić

U nedelju, 25. novembra biće otvoren Muzej prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, nakon čega će zvaničnici otkriti spomenik kralju Petru I Karađorđeviću Oslobodiocu, koji je povodom obeležavanja jubileja postavljen na Trgu Republike u Novom Sadu.

Svečana akademija posvećena 100. godišnjici prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji najavljena je za nedelju u podne u SNP.

U subotu, 24. novembra deo programa odvijaće se i u Rumi, koja će taj dan obeležiti Dan opštine i stogodišnjicu Velikog narodnog zbora u Rumi i prisajedinjenja Srema Kraljevini Srbiji.

Tokom celog dana biće organizovana prigodnio programi, a lokalni funkcioneri najavili su "svečano otvaranje" rekonstruisane Glavne ulice, kao jednog od "najvećih kapitalnih projekata u Vojvodini" i koncert folk pevačice Svetlane Ražnatović.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.