U Srbiji novih 411 zaraženih od korone, preminulo 9 osoba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2020, 15:21

U Srbiji novih 411 zaraženih od korone, preminulo 9 osoba

U Srbiji je u poslednja 24 sata kod još 411 osobe registrovan virus korona, ukupno 4.465 obolelih od Kovida 19, a preminulo je još devet osoba, ukupno 94, saopštila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Gde su sve smešteni oboleli od virusa korona

Zamenica direktora Instituta "Batut" saopštila je da je trenutno hospitalizovano 3.006 pacijenata obolelih od Kovida 19, od kojih je 131 na respiratoru.

Najviše hospitalizovanih je u KBC Zvezdara, Zemun >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i u bolnici Dr Dragiša Mišović.

U KBC "Zemun" smešteno je 340 pacijenata, a 25 je respiratoru, dok je u KBC "Zvezdara" 324 pacijenta, a 13 je na respiratoru.

U KBC "Dragiša Mišović" je smešten 301 pacijent, od kojih je 36 na mehaničkoj ventilaciji.

Na Infektivnoj klinici KCS smeštena je 61 osoba, od kojih je šest na respiratoru.

Na Pulmologiji KCS je smešteno 80 pacijenata, od kojih četiri na respiratoru.

U staroj zgradi KC Niš smešteno je 202 pacijenata, a u novoj 175, a ukupno je na respiraotoru je 18 pacijenata.

U KC Vojvodine je 135 pacijenata, a osam na respiratoru, a u KC Kragujevac 97 osoba, a 15 na respiratoru.

U Opštoj bolnici u Pančevu je 150 osoba.

Na VMC Karaburma 71 pacijent, od kojih je šest na respiratoru.

Na Beogradskom sajmu smešteno je 398 pacijenata, a ukupnp u niškom Čairu i hotelu Centroturist 221 pacijent, dok je u Domu studenata Medicinskog fakulteta Niš 170 pacijenata.

Na Novosadskom sajmu je 176 osoba, u novopazarskoj Srednjom medicinskoj školi "Dva heroja" 20 pacijenata, a u Banji Junaković kod Apatina 13 osoba.

Ona je, na pres konferenciji, rekla da je u poslednjih 24 sata u Srbiji testirano 2.440 osoba od kojih je 411 uzorak pozitivan na prisustvo virusa korona.

Hospitalizovano je 3.006 pacijenta, a na respiratoru je njih 131.

Do danas u 15 sati u Srbiji testirano ukupno 23.398 ljudi.

U poslednja 24 sata preminulo je još devet osoba kao posledica infekcije virusom korona, što je ukupno 94 preminulih.

Od poslednjih devetoro preminulih, sedmoro je muškaraca i dve žene, prosečnih godina starosti 69.

Smrtnost je, u ovom momentu, 2,1, dodala je Kisić Tepavčević.

U domovima pozitivno na koronu 208 korisnika i 30 zaposlenih

U ustanovama socijalne zaštite je korona virus otkriven kod 208 korisnika i 30 zaposlenih, izjavila je Kisić Tepavčević.

Kaže da je korona virus prijavljen u domu za smeštaj starih Stara pruga u Umci, domu Doživeti stotu u Zemunu, GC Niš, domu za stare Nana u Beogradu, domu za ometene Blace, Domu za stare Kulina, domu za stare Smederevo i domu za stare Eskupap centar u Nišu, rekla je ona.

Takođe, korona virus je prijavljen u Centru za zaštitu odojčadi i dece u Beogradu, domu za stare Sunčev breg u Beogradu, gradskom centru za socijalni rad Novi Beograd i GC Beograd usluga pomoć u kući, dodala je Kisić Tepavčević.

Epidemiološka situacija se može promeniti za dan

Kisić Tepavčević izjavila je da se epidemiološka situacija može promeniti za dan i da se ne smemo opustiti, već učiniti sve napore da se što pre izborimo sa epidemijom korona virusa.

Kon: Još uvek smo usred epidemije, spremni za drugi talas

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da se razmišlja o tome da se korona virus može vratiti na jesen, i na zimu, ali da treba prvo da izađemo iz ovog da bi mogli da razmišljamo o drugom talasu.

Kon je, na konferenciji za štampu, na pitanje šta država namerava da uradi, pošto je najavljena mogućnost da korona virus može da se vrati u jednom ili drugom obliku na jesen, rekao da se pričalo o tome da će virus preživeti leto, bilo tako što će otići na južnu hemisferu, što će potpuno da se pritaji, da vrši prokužavanje stanovništva bez simptoma.

On je naglasio da je dosta urađeno na pripremi društva vezano za epidemije, i da će vrlo verovatno u budućnosti na tome da se radi.

„Ovo je ozbiljna opomena. Bilo je razgovara, ali ne planiranja, jer smo još uvek usred epidemije. Moramo prvo da izađemo iz ovog da razmišljamo o drugom talasu. U svakom slučaju broj respiratora u odnosu na prethodni period značajno je popravljen. Imamo u rezervi respiratore. Mislim da je o tome dovoljno razmišljano, i da će za drugi talas koji je obično niži od prvog kapaciteti biti dovoljni“, istakao je Kon.

Rekao je da će tokom leta dobijati niz podataka koji se pripremaju, najavivši da će se raditi serija epidemioloških studija.

„Imaćemo niz testova koji će u međuvremenu biti urađeni, pravilnije ćemo moći da procenjujemo koliko je stanovništva imunizirano. Pratićemo razvoj vakcine za budućnost, a vezano za terapiju pratiće je klinički lekari“, kazao je on.

O prostornim kapacitetima koji su sada zategnuti, prema njegovim rečima u perspektivi će se razmišljati više nego do sada u vezi infektivnih bolesti.

Stoga se, ističe, ne može prognozirati ni kada bi moglo da dođe do relaksacije propisanih mera.

Odgovarajući na pitanja na konferenciji u Palati Srbija rekla je da bez obzira što stalno ističu da su zadovoljni tokom epidemijske krive, pojedinačni slučajevi i pojačano obolevanje u određenim grupama, kao i smrtni ishodi, pokazuju da se epidemiološka situacija može promeniti iz dana u dan.

“Ne smemo da se opustimo. Sada treba najviše snage, volje i želje da imamo da učinimo sve napore da se što pre izborimo sa ovom epidemijom”, rekla je Kisić Tepavčević.

Iskustvo iz gerontoloških centara, kao i iz pojedinih delova zemlje, opominju koliko brzo može da dođe do nepredviđenih situacija i otvaranja žarišta ako popusti bilo koja karika, upozorila je danas Kisić Tepavčević i dodala da zato sada ne može da kaže tačan datum kada će doći do relaksiranja mera.

"Do kada će i šta trajati i kada će biti relaksirane mere, to ne možemo sa sigurnošću da kažemo kada je reč o tačnom datumu", rekla je Kisić Tepavčević odgovarajući na pitanja novinara.

Kaže da je svakako sigurno da, ako se i dalje budemo odgovorno i savesno pridržavali mera i ako ne bude više ekscesnih situacija, možemo očekivati da će uskoro doći do silaznog toka na krivulji epidemije i da se nazira kreja naše borbe sa korona virusom.

"Ali, smo dosta oprezni u bilo kakvim predviđanjima jer znao da se situacija može značajno promeniti ako se desi neka nepredviđena situacija, koju smo mogli da sprečimo", rekla je ona.

Takođe, dodaje da se po pitanju korona virusa u Srbiji ne može izuzeti nijedan deo naše zemlje i da virus uvek pronađe put do osetljivih osoba.

Kisić Tepavčević je istakla da mi nismo pasivni posmatrači epidemiološke krivulje već da od nas zavisi njen izgled.

Dodaje da nekim delovima zemlje imamo stabilniju situaciju i trendove pada broja zaraženih, ali da nas iskustvo iz gerontoloških centara opominje koliko brzo može da se otvori žarište.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.