Srušili kapiju i upali na jezero

Izvor: Blic, 26.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srušili kapiju i upali na jezero

NOVI SAD - Uprkos naoružanom obezbeđenju, policiji i zaključanoj kapiji, ljubitelji Ledinačkog jezera uspeli su juče da do dođu do turističke atrakcije u blizini Novog Sada. Protest meštana Starih Ledinaca koji zahtevaju da se obezbeđenje firme „Alas internacional" ukloni, a njima omoguće dolasci na jezero, kulminirao je kada su učesnici preskačući i rušeći kapiju upali na obale jezera.

Protest, na kome se okupilo ko 200 ljubitelja jezera, tekao je mirno do trenutka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je kolona stigla do nedavno postavljene kapije, na oko 300 metara od jezera. Iza kapije dočekalo ih je pet pripadnika obezbeđenja koji su odbili da im otvore kapiju i omoguće miran prolaz. Obezbeđenje je još pre desetak dana unajmila firma „Alas internacional", onemogućivši bilo kome da stigne do bivšeg kamenoloma, dela Nacionalnog parka Fruška gora. Iz kog razloga i sa čijom dozvolom, nikada nije stigao odgovor, što je i navelo Ledinčane da organizuju protest.

- Puštajte nas, to je naše jezero, ne možete nam zabraniti da uđemo - začuli su se prvi povici ogorčenih Ledinčana.

Kada su povici prerasli u prve pokušaje da se kapija preskoči, umešali su se i policajci zaduženi za obezbeđivanje protesta, apelujući na učesnike da se umire. Ovakav stav policije samo je dodatno uznemirio okupljene, koji su otvoreno pitali zbog čega policija staje na stranu onih koji bez ikakvih prava ograđuju deo Nacionalnog parka.

Počelo je ubeđivanje, da bi u jednom trenutku Radomir Delić, organizator protesta, preskočio kapiju i našao se u „zabranjenom području". U tom trenutku, ljudi su počeli da tresu kapiju, ona je popustila i srušila se, a Ledinčani su pošli ka jezeru. Obezbeđenje je mirno ispratilo njihov ulazak.

- Ne mogu da nam zabrane da dođemo do jezera jer ono je deo Nacionalnog parka i nije ničija svojina. Ono što smo mi danas uradili trebalo je drugi da učine - rekao je Delić, koga je, kako sam tvrdi, zbog preskakanja ograde u toku protesta policija legitimisala i umalo privela.

Ledinčani su još jednom zatražili od nadležnih da se konačno izjasne o sudbini bivšeg kamenoloma za čiju eksploataciju austrijska firma ima zakupljena prava, ali i pored obećanja vlasti, plan za rekultivaciju nikako da se uradi.

U toku protesta održan je i pomen žrtvama bombardovanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.