Prednosti i iskustva privremenog porodičnog smeštaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2019, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prednosti i iskustva privremenog porodičnog smeštaja

Uslugu privremenog porodičnog smeštaja u Novom Sadu trenutno koristi 21 dete, a na raspolaganju im je 15 hraniteljskih porodica. Prema istraživanjima centra za porodični smeštaj i usvojenje, potrebe za tom vrstom podrške su veće, ali nedostaje još hranitelja. Upravo o prednostima i iskustvima privremenog porodičnog smeštaja u Skupštini Vojvodine razgovarali su roditelji i hranitelji.

Majka desetogodišnjeg Marka već tri godine koristi uslugu privremenog porodičnog smeštaja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog koje, kako kaže, ima više vremena da se posveti drugoj deci. Prema njenim rečima, privremeni smeštaj odlično utiče i na Marka, jer mu pruža mogućnost da se upozna i druži sa drugim ljudima.

Usluga privremenog porodičnog smeštaja osmišljena je pre tri godine, kako bi se sprečilo trajno izdvajanje dece iz matičnih porodica, a zaživela je jedino u Novom Sadu.

"Ova usluga je ustvari podrška biološkoj porodici koja brine o detetu sa smetnjama u razvoju. Svi znamo koliko je danas teško brinuti generalno o deci, a posebno kada imate dete sa smetnjama u razvoju, a na lokalnom nivou nema dovoljno usluga, ova usluga podrazumeva da hranitelji pet dana mesečno preuzmu brigu o detetu", saopštila je Ivana Koprivica, direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad.

"Podrška biološkoj porodici je presudna i krucijalna jer sve više treba da investiramo u prevenciju kako ne bi došlo do necelishodnog izdvajanja deteta iz porodice jer znamo da je porodica prirodno i optimalno okruženje za rast i razvoj svakog deteta, samo u izuzetnim okolnostima izdvajanje ima smisla", rekla je Vesna Dejanović, UNICEF.

Mnoge porodice sa decom sa smetnjama u razvoju teško žive, istakao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, Predrag Vuletić, te im je podrška neophodna.

"U ovoj godini, ono što je jako bitno, je osnovan još jedan centar za porodični smeštaj i usvojenje u Subotici te se nadamo da će i oni prepoznati značaj ove usluge. Ono što smo obećali, ono što smo naveli kao jedan od takođe osnovnih ciljeva i naredne godine jeste osnivanje još jednog centra koji će biti zadužen za teritoriju Banata", rekao je Vuletić.

Novi Sad trenutno ima 15 povremenih hraniteljskih porodica, a potrebe za tom uslugom su mnogo veće.

Prijave za taj posao mogu se podneti u Centru za socijalni rad i Centru za porodični smeštaj i usvojenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.