Nikolić: Ne vidimo realnu sliku našeg rukometa, nemamo kvalitet kao nekada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2020, 09:15

Nikolić: Ne vidimo realnu sliku našeg rukometa, nemamo kvalitet kao nekada

Ratko Nikolić, prvi kapiten "orlova", ponovo je u Rukometnom savezu Srbije. Legendarni pivotmen ne krije da je sa oduševljenjem prihvatio ponudu da postane tehnički direktor i nada se da će novi selektor Toni Đerona uspeti da ponovo uspostavi sistem i "orlove" vrati među najbolje reprezentacije sveta.

"Rukomet je moj život, sve mi je dao i to je bio najveći motiv da se obradujem pozivu i ponudu prihvatim oberučke. Predsednik Đurković me je zvao pre dve-tri godine, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se nismo dogovorili. U ovom trenutku znam da smo u teškoj situaciji, ali ne plašim se izazova, spreman sam na mukotrpan rad", ističe, za "Novosti", Nikolić.

Prekaljeni rukometaš smatra da je posle niza neuspeha bilo neophodno da se nešto promeni u radu sa reprezentacijom i da su zato čelnici Saveza prelomili da kormilo daju strancu.

"Španski treneri su trenutno najuticajniji u svetskom rukometu. Nekad su to bili Skandinavci, a sada oni. Vode vrhunske klubove, reprezentacije. Kod nas je promena bila neophodna, jer dosadašnji način rada nije davao rezultate. Nadam se da će sa Đeronom doći bolji dani za srpski rukomet. Jer, Španci su sličnog temperamenta kao mi i mislim da može njihov sistem igre da se pretoči i u našu selekciju.

Spas u kompromisu

U klubovima je veoma teška situacija, a čini se da je liga preglomazna.

"Teško pitanje. Kvalitet naše lige je loš, imamo dva, tri dobra kluba. Izdvajaju se Vojvodina, Metaloplastika, Dinamo Pančevo. Imamo i mladih igrača, ali ne previše. Ne bih ulazio u stručnu analizu, ali dosta stvari moramo da popravimo. Pristup i rad na treninzima, praćenje igrača, skauting. Realno, liga od šest ekipa bi donela neki kvalitet. Samo, ne bih da ulazim u priču Arkus lige i Saveza. Trebalo bi da se dogovore, da pronađu najbolje rešenje, kompromis", rekao je on.

"Orlovi" su od 2006, uspeli samo jednom da osvoje medalju, srebro na EP 2012. u Beogradu...

"Malo smo razmažena reprezentacija, navikli smo na vrhunske rezultate, pogotovo od generacije Vujovića, Vukovića, preko Peruničića, Škrbića... Posle 2012. u naglom smo padu što se tiče rezultata. Mislim i da ne vidimo realnu sliku našeg rukometa. Mislim da nemamo kvalitet kao nekada, a da bi se stvorila dobra selekcija potreban je proces i da se mnogo toga poklopi. Sada ne smemo da se odreknemo nijednog igrača, da ne gledamo da li je mlad ili star. I ne možemo ništa da napravimo preko noći. Jasno je da mora da se postavi sistem, koji će dati rezultat", kaže Nikolić.

Svi naši uspešni sportovi imaju sistem rada, u rukometi kao da se izgubio.

"Kod nas je svaka reprezentacija imala svoj sistem igre. Sada Đerona planira da sve selekcija igraju po principu seniorske. Đerona mi je poslao svoj plan rada, vidim da ima dosta novina koje su me oduševile od saradnje sa klubovima i trenerima do praćenja mladih igrača. Ima puno pozitivnih stvari, koje smo nekad imali i kada smo pravili dobre rezultate".

Jedan od gorućih problema je i što organizacija godinama nije jedinstvena.

"Ne bih da ulazim u te odnose, ali vidljivo je da svako vuče na svoju stranu, da se ne gleda interes rukometa. Iskreno, ne znam šta se dešava u Savezu, kakve su relacije. Ali, stalno je neki haos, prepirke... Znam samo kada bi se ujedinili, kada bi svi imali jedinstveni stav, kada bi rukomet bio na prvom mestu, onda se može očekivati boljitak".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.