Kikindski festival - džez kao stil života

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Nov.2016, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikindski festival - džez kao stil života

Koncertima džez sastava Stevan Milijanović Benda iz Čačka i beogradske Hašime, počeo je muzički deo 15. Internacionalnog džez i bluz festivala u Kikindi. Publici će se večeras predstaviti Beogradski diksilend orkestar i novosadski Šinobusi.

Ove godine, 15. jubilarni Internacionalni džez i bluz festival prvo veče posvetio je Kikinđaninu, Gezi Balažu Gariju, dok je za vreme festivala emitovana muzika nedavno preminulog Leonarda Koena.

U subotu, muzičko veče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << biće posvećeno 77. godini od rođenja nekadašnjeg muzičara Branislava Lale Kovačeva.

Po svemu sudeći, organizatori su ostali verni osnovnoj zamisli i ideji festivala da je džez - stil života.

"Kao i do sada, potrudili smo se da obogatimo kulturni život u našem gradu i nadamo se da će to odjeknuti u okolini i da ćemo dostići nivo festivala koji u Vojvodini žive duže od nas i funkcionišu kao mi", kaže Dragan Vlajnić, direktor Festivala džeza i bluza u Kikindi.

Prve muzičke večeri, publici su se predstavili gosti iz Čačka, koji su odlučili da bez ikakve nadoknade pokažu Kikinđanima svoje umeće.

Izveli su autorsku muziku baziranu na modernom fanki zvuku, a na repertoaru su se našle numere i sa etno prizvukom, koji se dobrom delu publike veoma dopada.

"Dobar deo srpske publike voli takvu muziku, a drugi deo tek treba da čuje, pa će se samim tim i zainteresovati", ističe Čačanin Stevan Milijanović.

Posetioci su imali prilike i da uživaju u specifičnom muzičkom projektu nazvanom Hašima, a radi se o mešavini post-rok i džez-balkan muzike.

Takođe, gosti iz Beograda svirali su od srca bez nadoknade, želeći da publici prenesu deo napuštenog japanskog ostrva sa specifičnom istorijom i vizuelnom estetikom.

"Samo želimo da predstavimo publici ono što sviramo, tako da je nama zadovoljstvo to da uradimo na ovom festivalu", kaže Igor Mišković iz Hašime.

U nastavku festivala publika će pogledati Beogradski diksilend orkestar, kao i novosadske Šinobuse. Za kraj je predviđen koncert beogradskog Ice Cream Man-a i Gvin Eštona iz Australije.

U organizaciji Džez sekcije Branislav Lala Kovačev, kao nezvanični bonus program biće upriličen besplatan koncert u slavu 77 godina od rođenja Lale Kovačeva - Kvintet Petra Rakića, pojačan vokalom Savice Milović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.