Kako smanjiti gužve na graničnim prelazima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako smanjiti gužve na graničnim prelazima?

U inicijativu za smanjenje gužvi na graničnim prelazima uključili su se i privrednici. Parlament privrede Severnobačkog okruga predlaže da se na granici sa Mađarskom otvore posebne trake isključivo za kamione iz Srbije i Mađarske, kako bi se ubrzao njihov prolazak. Inicijativu je prihvatila Privredna komora Srbije koja je s predlozima privrednika upoznala predstavnike Evropske komisije od koje zahtevaju da se uključe u ovaj proces.

Posebne trake na graničnim prelazima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samo za kamione iz Srbije i Mađarske – vape privrednici sa severa Bačke i Potisja. Zadržavanja koja znaju da se mere ne satima, već danima, usporavaju protok robe, povećavaju troškove transporta i time smanjuju konkurentnost. Kako je ocenjeno, s obzirom na dobre odnose Srbije i Mađarske, ovo pitanje treba rešiti na najvišem političkom nivou.

"Nekada teretnjaci čekaju i po dva dana, što je stvarno nedopustivo i što stvara velike gužve, kako u pograničnom delu, tako i na delu prema Kelebiji, i na ostalim graničnim prelazima. Puno nam je pomogla Privredna komora Srbije i sa ovim inicijativama mislim da ćemo nastaviti i u idućoj godini i da se to pitanje konačno reši, kako prema Mađarskoj, tako i prema Hrvatskoj, jer je i tamo značaj deo gužve", kaže predsednik parlamenta privrede Severnobačkog okruga Mitar Nikolić.

Ovo je jedna u nizu inicijativa koji je Parlament privrede ovog regiona uputio ka vrhu. Privredna komora Srbije je sa njom upoznala i predstavnike organa Evropske unije.

"Tako da smo tražili i njihovu asistenciju u prevazilaženju ovog problema i dostavili konkretne podatke koje smo prikupili od kompanija o periodima zadržavanja na pojedinim graničnim prelazima, tako da sada imaju i jasne podatke sa terena koliko to zadržavanje ometa izvoz, narušava konkurentnost kompanija koje posluju u Srbiji, a koje takođe ometa i uvoz", kazala je direktorka Sektora za pružanje podrške u zastupanju PKS Kristina Đurić.

Poslednja sednica Parlamenta privrednika u Subotici bila je prilika da se za ostvarene rezultate nagrade najbolja preduzeća i pojedinci sa severa Bačke i Potisja, uz jubilarne nagrade Privredne komore Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.