KC Vojvodine dobio savremenu automatizovanu laboratoriju, dijagnostika znatno unapređena i brža

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2021, 21:09

KC Vojvodine dobio savremenu automatizovanu laboratoriju, dijagnostika znatno unapređena i brža

U Kliničkom centru Vojvodine puštena je u rad savremena automatizovana laboratorija velikog kapaciteta, koja će znatno unaprediti rad centra za laboratorijsku dijagnostiku i povećati broj obrađenih uzoraka, kako kovid, tako i non kovid pacijenata. Reč je o donaciji vodećih svetskih proizvođača, vrednoj milion evra, zahvaljujući kojoj je Klinički centar Vojvodine stao rame uz rame sa vodećim svetskim zdravstvenim ustanovama.

Brza i tačna dijagnostika - imperativ je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << radu Kliničkog centra Vojvodine, čiji se Centar za laboratorijsku medicinu svrstao u rang najmodernijih ustanova, kada je reč o laboratorijskoj dijagnostici. Stara laboratorija i klasičan model rada, zamenjeni su najsavremenijim aparatima.

”Otvaranje ovakve laboratorije sa unapređenim sistemom rada u značajnoj meri povećava kvalitet rada i mogućnost obrade većeg broja uzoraka”, rekla je Edita Stokić, direktorka KCV.

U Kliničkom centru Vojvodine, kao referentnoj ustanovi u pokrajini, obrađeno je preko 2 miliona najsloženijih analiza, kako kovid, tako i non kovid pacijenata iz cele Vojvodine. Pre pandemije, njihova laboratorija je dnevno obrađivala i preko hiljadu uzoraka. Kako navode u Centru, automatizacija će dovesti do racionalizacije rada.

"Ovo je sistem u kome vi praktično sve analize možete da uradite iz samo jednog uzorka krvi, iz jedne epruvete, za razliku od ranije kada , naši građani to znaju, kada smo morali da im vadimo krv u 5-6 epruveta”, rekao je prof. dr Zoran Stošić.

Doktor Stošić navodi da je ovaj sistem rada omogućio i direktno informatičko povezivanje sa računarima lekara, koji u rekordnom roku imaju uvid u tražene rezultate pacijenata.

Slična laboratorija u našoj zemlji postoji još samo u Kliničkom centru Srbije, kaže doktor Stošić i ističe da je ponosan što se u njihovom Centru radi i molekularna dijagnostika, bez koje se savremena medicina ne može zamisliti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.