Janković: Različitosti su prednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Mar.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Različitosti su prednost

U Srbiji postoji politička volja da se pitanju uključivanja nacionalnih manjina posveti veća pažnja, rekao je danas zaštitnik građana Saša Janković dodajući da u pogledu nacionalnih manjina nema prevelikih trzavica, ali da je to daleko od potrebnog.

On je na konferenciji ''Ka politici integrativne multikulturalnosti'' rekao da je pitanje uključivanja nacionalnih manjina ključna tema za razvoj Srbije.

''Raličitosti koje u Srbiji postoje, pa i različitosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po pitanju nacionalnog etničkog identiteta su prednost Srbije i mi tek treba da nađemo način da u potpunosti iskoristimo te prednosti da bi svima zajedno bilo bolje, ali i da bi grupna i pojedinačna individualnost bila očuvana i unapređena'', poručio je Janković.

On smatra da su svi propisi koje smo donosili u proteklom periodu doprineli da danas možemo da kažemo da u pogledu nacionalnih manjina Srbija ''nema prevelikih trzavica kao što je to znalo da bude, ali da je to daleko od dovoljnog i potrebnog, daleko od onog što smo sami sebi zagarantovali''.

Janković je naveo da se u godišnjem izveštaju koji je predstavio Skupštini Srbije i javnosti konstatuju nekakva postignuća u proteklom periodu.

Kako kaže, izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim manjinama jesu doneta postignuća, ali sa druge strane to je samo deo izmena.

Prema njegovim rečima, neophodne su izmene kako bi se nacionalni saveti nacionalnih manjina dodatno depolitizovali, kako bi bila suštinska autonomija u radu i kako bi bili način za ostvarivanje nacionalnih prava bez primesa politike koja ima drugi način za kanalisanje svojih interesa.

Ombudsman je konstatovao i da sama brojnost pripadnika manjina ne može biti jedini kriterijum za ocenu da li neko ima ili nema pravo na kolektivno organizovanje.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak rekao je da će se ministarstvo potruditi da naredne izmene zakona ne idu nikako po brzom postupku.

''Već smo sebi zadali neki rok da do narednih izbora 2018. godine imamo kompletan da li novi zakon ili izmenjen postojeći zakon u zavisnosti od obima'', rekao je Bošnjak.

On je istakao da će to biti rezultat dijaloga svih - države, međunarodnih partnera i pre svega građana i organizacija sa akcentom na manjinske predstavnike.

Bošnjak je istakao da se nada da će u ponedeljak, ako bude sve kako treba, biti formirana radna grupa koja će se baviti posebnim akcionim planom u okviru pregovaračkog poglavlja 23 koja se između ostalog bavi i manjinskim pitanjima.

Navodeći da je Srbija multietnička država i da Ustav sadrži sveobuhvatan katalog ljudskih prava u kome se posebna pažnja posvećuje manjinama, šef Političke sekcije Delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni smatra da je Srbija iskoračila u red vodećih evropskih zemalja kada je reč o rešavanju zakona, pitanju statusa nacionalnih manjina, usvojenim konceptom garantovanja individualnih i kolektivnih prava.

Konferenciju su organizovali Centar za istraživanje etniciteta i Mreža za interkulturalnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.