Zoran Vlašković: Na srpsko-albanskoj granici uništeno 25 karaula Vojske Srbije! (FOTO)

Izvor: KMnovine.com, 11.Maj.2020, 15:58

Zoran Vlašković: Na srpsko-albanskoj granici uništeno 25 karaula Vojske Srbije! (FOTO)

Samo je karaula Vrbnica kod istoimenonog graničnog prelaza Srbije sa Albanijom, kod Prizrena prema Kuksu, ostala čitava.


   
Srušena karaula ''Morina'' prema Albaniji kod Đakovice    

















Piše: Zoran Vlašković



Granica Srbije sa Albanijom je duga 111 kilometara i pruža >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << se od tromeđe Srbije, Severne Makedonije i Albanije kod mesta Restelica u Gori, do tromeđe Srbije, Crne Gore i Albanije na planini Bogićevici (2.092 mnv). Ovo je najkraća državna granica Srbije i na njoj postoje dva drumska prelaza: Ćafa Prušit (Morina, kod Đakovice) i Vrbnica (kod Prizrena). Granica prema Albaniji od 10. juna 1999. g. nije pod kontrolom Republike Srbije, iako Rezolucija 1244 predviđa da srpsko osoblje zadrži kontrolu nad ključnim graničnim prelazima.


   
Karaula "Deva"    

U 78 – dnevnom bombardovanju NATO alijanse Jugoslavije 1999. godine uništene su sve, 26 karaula Vojske Jugoslavije na srpskoalbanskoj granici. Karaule na Prokletijama, preko Juničkih planina, Koritnika do Šar planine, do krajnje granice na jugu između Srbije, Makedonije i Albanije na Šar planini, iznad Restelice, bukvalno su nestale pod NATO bombama.

Ono što nije srušeno NATO bombama albanski ekstremisti su opljačkali i dokrajčili naknadnim miniranjima i rušenjima.


   
Isturena karaula Đeravica, uništena 1999. g    
Na teritoriji Gore, od Vrbnice do Broda, postojalo je devet karaula : ''Brod'', ''Dragaš'', ''Brodosavce'', ''Milorad Stojanović'', ''Globočica'', ''Krstec'', ''Orčuša'', ''Kruševo'' i ''Restelica''. Sve do jedne su srušene.

Između karaula „Košare“ i „Morina“, nalazile su se u zoni odbrane 53. graničnog bataljona, koja se prostirala, na zapadu od tromeđe na planini Bogićevici do Karaule ''Liken'', na istoku, u dužini od 70 kilometara. Ovako veliku zonu branile su dve granične čete Vojske Jugoslavije, sa posadama na devet stalnih karaula : „General Pavle Ilić“, „Kožnjar“, „Košare“, „Morina“, „Mitar Vojinović“, „Deva“, „Ćafa Prušit“, „Goden“, „Dejan Radanović“ i „Liken“, i na tri letnje karaule: „Boško Žilović“, „Đeravica“ i „Maja Čoban’’.


   
Letnja karaula Bogićevica    
Stalne karaule prema Albaniji su bile i ''Gorožup'', ''Čestak'', "Danilo Jauković" i ''Vrbnica''.

U NATO agresiji je srušeno ukupno 25 karaula na srpskoalbanskoj granici. Samo je karaula ''Vrbnica'' kod istoimenonog graničnog prelaza Srbije sa Albanijom, kod Prizrena prema Kuksu u Albaniji, ostala čitava.

Sada prema Albaniji na ovim mestima nema nikog da kontroliše prolaze sa jedne na drugu stranu?

Na svaku od ovih karaula izučeno je nekoliko stotina kilograma NATO bombi a nekoliko desetina srpskih heroja, branioca otadžbine Srbije, položilo je živote na ovim graničnim karaulama. Samo u reonu karaule Košare poginulo je 108 vojnika Vojske Jugoslavije.

Morina i Vrbnica danas su jedini granični prelazi prema Albaniji.


   
Srušena karaula ''Restelica'' u Gori na Šar planini    
Zbog nikakve kontrole na Šar planini između Gore i Albanije učestale su pljačke Albanca koji upadaju u goranska sela na Šari i pljačkaju ih, naročito leti.

Na drugoj strani od 55 albanskih karaula prema Srbiji (Kosovu i Metohiji) samo deset nije opljačkano, srušeno i zapaljeno u nemirima koji su izbili u Albaniji u proleće 1997, kada su, između ostalog, opljačkani magacini albanske vojske a onda to oružje je ilegalno prenošeno na Kosovo i Metohiju za teroriste tzv. OVK. U pohodu na granične karaule, kao i na kasarne i druge vojne objekte u unutrašnjosti, narod je najpre iznosio naoružanje, municiju, vojnu opremu, a potom hranu i sve ostalo.


   
Uništena karaula Krstec u Gori    

Danas na granici Albanije i Srbije, prema Kosovu i Metohiji, ima samo tri stalne albanske karaule karaule.

Albanija naoružavala teroriste OVK

Bivši premijer Albanije Sali Beriša je priznao još 2017. godine da je Tirana slala velike količine oružja terorističkoj "Oslobodilačkoj vojsci Kosova".

Da su albanski teroristi na srpske vojnike, policajce i civile na Kosovu i Metohiji pucali iz pušaka i raketnih bacača doturenim uz pomoć zvanične Tirane, dve decenije kasnije, priznao je bivši albanski premijer Salji Beriša. Time je razvejana svaka sumnja da je, uz OVK i NATO, i Albanija bila neskriveni akter nasilne agresije na SR Jugoslaviju.


Pre razbuktavanja sukoba u južnoj srpskoj pokrajini postojao plan da se kosovski Albanci naoružaju.

- Posle pada komunizma u Albaniji, odlučili smo da otvorimo vrata vojnih skladišta. Jedan od razloga bio je da naoružanje pošaljemo na Kosovo. Mi smo se, kao partija, organizovali da dajemo besplatno oružje, iako je bilo i slučajeva prodaje. Otvorio sam vojna skladišta da se naoruža OVK - priznao je Beriša.


   
Veliki logista i donator teroristima, Sali Beriša    

Procene govore da je na talasu haosa iz vojnih skladišta u Albaniji odneto više od 700.000 komada oružja, kao i više od 1,5 miliona metaka.
Vojne i političke strukture tadašnje SRJ bile su obaveštene o prebacivanju naoružanja preko granice. Njime su Albanci tokom 1997. izvršili niz terorističkih napada na policiju, a kasnije i podigli oružanu pobunu u Drenici.


   
Karaula Košare,11. februara, 2011.g. poklekla pod tovarima NATO bombi    

Konvoji vojne pomoći Tirane učestali su naročito 1998, kada se već vodila otvorena borba sa teroristima OVK. Planinskim puteljcima švercovano je uglavnom pešadijsko naoružanje - puške "kalašnjikov", ručne bombe, municija, ali i ručni raketni bacači, teški mitraljezi i minobacači.




Autor: Zoran Vlašković


Dugogodišnji je novinar lista "Jedinstvo" koji se do 1999. godine štampao u Prištini. Višestruki je dobitnik nagrade matičnog lista za najboljeg novinara godine. Autor je tri knjige o Kosovu i Metohiji.

Prvi je obišao karaulu Košare posle okupacije KiM od strane NATO-a, prvi fotografisao nemačke vojnike okupatorskih snaga na bunkerima iz Drugog svetskog rata koje su takođe Nemci sagradili na severu KiM. Danas je saradnik mnogih glasila u Srbiji ali i širom sveta gde se izdaju listovi na srpskom jeziku.

Rođen je i živi u Kosovskoj Mitrovici.
Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2020 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.