Vučić: Vojska će biti još jača, od Kine motorne sanke, tegljači, kamioni...

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vojska će biti još jača, od Kine motorne sanke, tegljači, kamioni...

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, nakon vežbe "Begej 2019" u Titelu, da je Vojska Srbije snažnija nego ranije i snažnija nego ikada, ali da to još nije dovoljno i da će se snažiti svi rodovi armije, kako bi bila još jača.

Preneo je da je juče održan sastanak svih nadležnih na temu daljeg snaženja naših odbrambenih i bezbednosnih snaga, jer su dobili izveštaj o "strahovitom i ubrzanom snaženju mnogih u okruženju".

"Ja sam zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovim što sam danas video", podvukao je Vučić.

Predsednik je najavio da će pripadnicima vojske dalje rasti primanja, kao i da se očekuje da se u februaru prvi vojnici usele u stanove koje je država počela da gradi.

"Verujem da će se videti da ko služi otadžbini može da računa na pažnju i brigu zemlje, što i jeste naš posao", rekao je Vučić novinarima.

On je istakao da će se snažiti svi rodovi vojske i da će srpska vojska, koja je danas snažnija nego ikada, te da nije još dovoljno snažna, ali da će biti sve jača.

Vučić je naveo da je pozicija Srbije vojna neutralnost i da ne može da očekuje pomoć od bilo koga.

"Zato za nas važi - u se i u svoje kljuse, da jačamo vojsku, da zaštitimo zemlju od svakog potencijalnog agresora", rekao je Vučić.

Primetio je da mnogi troše novac na naoružanje, dok se mnogo novca deli od strane NATO nekim zemljama

"A, onda meni pričaju nešto o 10 BRDM-ova od Rusije, a oni isporučuju 60 'bredlija'... Nemojte ništa da mi govorite, k'o boga vas molim", rekao je Vučić.

On je istakao da su danas pripadnici Vojske Srbije vrlo dobro obavili posao, a posebno je istakao hrabrost pilota Migova 29, koji su i pored slabe vidljivosti na batajničkom aerodromu poleteli danas, pa je zamolio ministra da ih zbog toga nagradi.

Potpisan Sporazum o primopredaji kineske opreme Vojsci Srbiji

Sporazum o primopredaji opreme koju je Kina donirala Vojsci Srbije potpisan je danas u Titelu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednika Centralne vojne komisije Kine, generala Džanga Juosjaoa.

Sporazum su potpisali načelnik uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i načelnik Kancelarije za međunarodnovojnu saradnju Centralnog vojnog komiteta general major Ci Guowei.

Istakao je da Srbija na osnovu sporazuma, koji je danas potpisan sa Kinom, dobija 40 različitih sredstava, motornih sanki, tegljača, kamiona, različitih inženjerskih mašina za armiju.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je prisustvovao vežbi, rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da se uveri u sposobnost i spremnost VS da brani teritoriju Srbije i srpski narod, u svim uslovima.

"Drago mi je što sam mogao da se uverim u sposobnost, obučenost i spremnost Vojske Srbije. To je važno za osećaj, koji mi Srbi volimo, osećaj da imamo dobru, organizovanu, stabilnu i jaku vojsku", rekao je Dodik.

Vežba "Begej 2019" - borbena vozila, plovila, vazduhoplovi..

Na vežbi učestvovalo je više od 900 pripadnika jedinice Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Ukupno je angažovano 228 sredstava, i to 33 borbena vozila, 31 plovni objekat, 13 vazduhoplova, 62 neborbena vozila i 89 inženjerskih sredstava.

Tema vežbe je prikazati borbenu grupu u napadu sa nasilnim prelaskom reke, a cilj vežbe je da se pokaže obučenost snaga za komandovanje i potčinjenih jedinica borbene grupe u pripremi, organizovanju i izvođenju borbene operacije.

Vežba se izvodila u nekoliko faza, a, između ostalog, biće realizovano ubacivanje izviđačke grupe u borbeni raspored neprijatelja i specijalni desant u dubinu rasporeda neprijatelja, polaganje rečne minske prepreke i sprečavanje napada neprijateljskih ratnih brodova protivbrodskim dejstvima, vazduhoplov na pripremama napada i vazduhoplovna podrška.

Učesnici su prikazali artiljerijsku pripremu napada, rečni desant, poprečno prevoženje borbene tehnike preko reke i uvođenje u borbu, napad na komandni brod neprijatelja, razminiranje plovnog puta, brodska, protivbrodska i pešadijska dejstva na ciljeve na kopnu i vodi i formiranje pontonskog mosta i prelaz borbene grupe preko mosta.

Rukovodilac vežbe je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, a komandant borbene grupe je načelnik štaba prve brigade Kopnene vojske pukovnik Dragan Radaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić nakon vežbe "BEGEJ 2019": Svoje srce sam poklonio Srbiji, ovo je zemlja koju volim više od svega (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Sep.2019

Vežba je počela u 10 sati..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas Združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem "BEGEJ 2019", na privremenom poligonu "Titel"...Posle vežbe predsednik se obraća javnosti i odgovara na pitanja o aktuelnim događajima..Hrvatska ima izuzetno jaku armiju,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić: Neki se u našem okruženju ozbiljno naoružavaju, naša pozicija je "u se i u svoje kljuse"

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Sep.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se neke zemlje u našem okruženju "ozbiljno" naoružavaju, a da je suština pozicije Srbije, kao vojno neutralne zemlje, "u se i u svoje kljuse"...On je na privremenom poligonu Titel, gde je prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Vežba Vojske Srbije „BEGEJ 2019“

Izvor: Vostok.rs, 08.Sep.2019

- Želim da čestitam Ministarstvu odbrane i svim pripadnicima Vojske Srbije, ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću. Momci su vrlo dobro obavili posao, 933 vojnika je učestvovalo u vežbi i videli ste i veliki broj sredstava. Danas možemo i da se pohvalimo donacijom kineske vlade od ukupno 40 različitih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.