Vesti

0

Vučić: Neki se u našem okruženju ozbiljno naoružavaju, naša pozicija je "u se i u svoje kljuse"

Autor: VV

Izvor: Beta

Vučić: Neki se u našem okruženju ozbiljno naoružavaju, naša pozicija je "u se i u svoje kljuse"

Izvor: Foto: Beta, Ministarstvo odbrane Srbije

On je na privremenom poligonu Titel, gde je prisustvovao združenoj taktičkoj vežbi Vojske Srbije s bojevim gađanjem "Begej 2019", kazao da su do "1 sat iza ponoći" vođeni "iscrpljujući" razgovori sa predstavnicima Centralne vojne komisije Kine koji su u poseti Srbiji, oko snaženja naših odbrambenih snaga.

"NATO deli poklone nekima u našem okruženju, nama su prebacivali zbog donacije BRDM-ova iz Rusije a oni planiraju da isporuče 60 oklopnih "bredlija" i 220 MRAP-ova, to su odlična izviđačka vozila za transport vojnika. Ljudi se ozbiljno naoružavaju ali biće i Vojska Srbije sve jača, snažićemo sve rodove naše vojske", kazao je Vučić.

Upitan kako ocenjuje snagu Hrvatske vojske, Vučić je kazao da ima "slabih tačaka" ali i da je proporcionalno broju stanovnika, reč o armiji "za respekt".

"Nemamo ništa protiv da Hrvatska ima izuzetno jaku armiju, imaju ljude u Ministarstvu odbrane i vojsci koji su profesionalci i koji na ozbiljan način planiraju modernizaciju svojih oružanih snaga", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o stanju u Ratnom vazduhoplovstvi i protivvazduhoplovnoj odbrani, Vučić je rekao da će za pet meseci RV i PVO stajati "bolje nego mnoge zemlje u okruženju", posebno kada budu nabavljene nove rakete vazduh-vazduh za lovačku avijaciju.

"Do decembra ćemo imati i prvi bombarder Orao sa potpuno novom opremom i mogućnošću dejstva noću a važno je i da naše MiG-ove 29 opremimo najboljim radarskim sistemima, da ih oplemenimo raketama vazduh-vazduh a prvi put će od naredne godine imati i rakete vazduh-zemlja za dejstvo po neprijateljskoj teritoriji ili našoj teritoriji koja je zauzeta", kazao je Vučić.

Upitan za jačanje sistema PVO, posebno kada je reč o vojnoj saradnji sa Kinom, Vučić je rekao da ne može mnogo da govori o tome ali i dodao da "ne treba brinuti za budućnost Srbije po tom pitanju".

On je izrazio zahvalnost Kini na novoj donaciji Vojsci Srbije, o kojoj je danas potpisan ugovor po kome je VS dobila oko 40 sredstava, od čamaca i motornih sanki za brdsko-planinske jedinice, do tegljača, kamiona i građevinskih mašina.

 

Strani predstavnici davali novac nekima koji su trebali da se kandiduju protiv Srpske liste

Vučić je kazao da su "strani predstavnici u raznim kafanama" ubedjivali i davali novac pojedinim srpskim političarima na Kosovu kako bi se na izborima 6. oktobra kandidovali protiv Srpske liste.

Ocenujući da će to Srbe dodatno ujediniti i da će Srpska lista odneti "ubedljivu" pobedu, Vučić je upitao kako se može očekivati da neko ko prima novac od stranih ambasada može da brani interese Srbije.

"Meni je važno da Srbi budu što više ujedinjeni, a kada primate novac iz strane ambasade i nikad ne odgovorite na pitanje odakle vam 200.000 evra kao Vuk Jeremić, kako očekujete da takav čovek brani srpske interese. Kako to da strana ambasada prebacuje 200.000 evra jednom čoveku, a da to ne odgovara toj zemlji nego Srbiji", upitao je Vučić.

Komentarišući reakcije iz Zagreba na zabranu posete delegacije Vojske Srbije komemoraciji jasenovačkim žrtvama, Vučić je rekao da je policijska stanica u Novskoj bila znatno ranije obaveštena o poseti.

"To su bili naši kadeti koji su bili spremni da odaju počast u Jasenovcu i u civilnoj odeći ali im je rečeno da 'danas neće ući'. Nisu nikome smetali u Mauthauzenu, a nekom smetaju u Jasenovcu", kazao je Vučić.

Najavio je i da uskoro očekuje da jedna "snažna" američka kompanija izadje sa planom kako treba da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini u Republici Srpskoj, za čiju će izgradnju Srbija i RS kako je rekao, uložiti "veliki novac".

Upitan da li će Srbija pozvati misiju OEBS da prati predstojeće parlamentarne izbore, Vučić je rekao da nema "nikakav problem s tim" i da je ta misija već pozvana da "šest meseci unapred" prati izborne radnje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR