Vojna saradnja Srbije i Rusije

Izvor: RTS, 30.Maj.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Načelnici generalštabova vojski Rusije i Srbije razgovarali u Moskvi o saradnji oružanih snaga dve zemlje. Kontakti Rusije sa Ministarstvom odbrane Srbije ove godine pojačani, rekao ruski general Valerij Gerasimov. General Ljubiša Diković samatra da današnji sastanak potvrđuje dobre odnose armija dve zemlje.

Bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije je dobra, ali nije onakva kakvu bi želeli s obzirom na zajedničke interese, rekao je načelnik Generalštaba Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije general Ljubiša Diković nakon susreta sa načelnikom Generalštaba Vojske Ruske federacije generalom Valerijem Gerasimovom u Moskvi.

Diković je istako da je jedan od ciljeva razgovora bio da se upravo unapredi bilaterlana vojna saradnja i to u između ostalog u oblastima školovanja i usavršavanja kadrova, obuke na složenim borbenim sistemima koje Srbija ima nameru da nabavi i zajednička obuka specijalnih jedinica.

General Diković je istakao da današnji sastanak potvrđuje dobre odnose između armija dve zemlje.

Naši odnosi su od strateškog značaja, rekao je Diković i naveo da će dve strane nastaviti da razvijaju te kontakte.

Načelnik ruskog Generalštaba rekao je da je ove godine saradnja dva ministarstva odbrane dobila pozitivan karakter čemu je doprineo i nedavni susret ministara odbrane Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Sergerja Šojgua.

Ruski general je istako da je novi impuls bilateralnim odnosima u vojnoj sferi dalo potpisaivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu 24. maja u Sočiju, koja predviđa saradnju na dugoročnoj osnovi.

Gerasimov je rekao je da će se vojna saradnja jačati u čitavom nizu oblasti kao što su obuka i školovanje kadrova Vojske Srbije i zajedničke vežbe.

Između Srbije i Rusije u toku je priprema niza sporazuma o vojno-tehničkoj i vojno-naučnoj saradnji koji bi trebalo da budu potpisani prilikom posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Srbiji.

Poseta je planirana za 1. i 2. oktobar ove godine.

Gerasimov i Diković su takođe pažnju posvetili i situaciji na Balkanu, kao i jednom broju značajnih pitanja koji su u vezi sa regionalnom i međunarodnom bezbednošću, preneo je Itat-tas.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vojna saradnja Srbije i Rusije

Izvor: B92, 30.Maj.2013

Moskva -- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković susreo se u Moskvi sa načelnikom Generalštaba Vojske Ruske Federacije Valerijem Gerasimovom...Diković je ocenio da je bilateralna vojna saradnja Srbije i Rusije dobra, ali nije onakva kakvu bismo želeli, s obzirom na zajedničke...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.