Poginula dva vojnika na Kopaoniku

Izvor: B92, 01.Avg.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poginula dva vojnika na Kopaoniku

Kopaonik -- Dva podoficira Vojske Srbije poginula su na Kopaoniku u eksploziji zaostale kasetne bombe. Ljubiša Diković kaže da je on odgovaran za tragediju.

Stradali su podoficiri Slaviša Marković (36) i Nebojša Milić (37), koji su kod Pančićevog vrha čistili teren od eksplozivnih naprava zaostalih iz NATO bombardovanja.

Tragedija se desila oko 10:25h. Ministar odbrane Aleksandar Vučić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naredio hitne mere na rasvetljavanju svih detalja i utvrđivanju odgovornosti.

Dvojica starijih vodnika radili su na razminiranju tla u blizini radara na vrhu Kopaonika. Pretpostavlja se da je do eksplozije došlo u trenutku kada su deminerskim štapom dotakli bombu koja je bila u zemlji.

Oni su praktično bili iznad bombe i od detonacije su odleteli nekoliko metara. Njima su odmah pritrčale u pomoć kolege, ali pomoći nije bilo. Oni koji su bili na mestu nesreće u trenutku kada se dogodila kažu da su njihove povrede bile tako teške da su preminuli skoro odmah nakon eksplozije. Jedan od njih je nekoliko minuta davao znake života, a nakon toga preminuo.

Posle eksplozije došlo je i do manjeg požara, pošto je vatra zahvatila suvu travu, ali je ubrzo ugašena.

"Bili su na planiranom zadatku pronalaženja i uništavanja eksplozivnih i ubojitih sredstava na ovom prostoru. Evo još ginemo od NATO bombardovanja, od tog "milosrdnog anđela"," prokomentarisao je tragediju general Diković.

Još nisu jasni svi detalji u vezi sa ovom tragedijom, tako da će istraga otkriti više informacija.

Direktor Doma zdravlja u Raški Miladin Andrić izjavio je da je lekarska ekipa brzo intervenisala, ali da je na mestu nesreće na Kopaoniku mogla samo da konstatuje smrt dvojice podoficira Vojske Srbije.

"U tom trenutku imali smo jednu lekarsku ekipu blizu Kopaonika, koja se odmah uputila ka mestu nesreće. Za svaki slučaj smo iz Raške uputili dodatnu ekipu, ali vojnicima više nije moglo nikako da se pomogne. Drugih povređenih nije bilo", rekao je Andrić.

On je dodao da se civilna ekipa posle konstatovanja smrti vojnika vratila i da je slučaj prepušten vojnim organima.

Nebojša Milić, star 37 godina, rođen je u Prokuplju, a sa suprugom i dvoje dece je živeo u Nišu. Kolege za njega kažu da je jedan od najiskusnijih deminera i da od bombardovanja do danas ne postoji područje na kome nije radio. Milić je demontirao tone najrazličitijih eksploziva i na niškom vojnom aerodromu i na svim drugim područjima gde je bilo zaostalih kasetnih i drugih bombi iz vremena bombardovanja.

Radio je i na prištinskom aerodromu Slatina. 1999. bio teško povređen, kada je eksplodirala bomba koju su deminirali, ali se oporavio i nastavio da radi. Za njega kažu da je jedan od najboljih inženjera.

Čovek koji se može smatrati mentorom poginulog Minića, Slađan Vučković, kaže da je Nebojša bio veliki stručnjak.

"Nažalost danas sam čuo, i preko kolega i prijatelja. Ovo je velika tragedija. Verujte mi, Nebojša je čovek stručnjak, on je bio više od stručnjaka", kaže Vučković i dodaje da treba da budemo svesni opasnosti koju nose zaostale kasetne bombe.

"Ljudi stradaju od kasetnih bombi. Kad je tako obučen čovek nastradao, šta ćemo sa civilima, sa ljudima koji tamo žive?", kaže Vučković.

Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović rekao je danas da pogibija dva podoficira Vojske Srbije na Kopaoniku nije u nadležnosti tog centra, jer se ta tragedija dogodila na prostoru koji je pod kontrolom vojske.

On je istakao da Centar nema nikakvu nadležnost za utvrđivanje stanja zagađenosti kasetnim bombama ili bilo kojim drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima na zemljištu i objektima koji su pod kontrolom vojske.

Bez obzira na tragediju Vojska Srbije nastaviće sa razminiranjem ovog područja .

Ministarstvo odbrane je saopštilo da su dvojica podoficira bili pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Oni su bili angažovani na raščišćavanju terena od minsko-eksplozivnih sredstava na osnovu ugovora Komande ViPVO sa kontrolom letenja SCG (SMATSA) radi izgradnje zaštitne ograde oko objekta na Kopaoniku.

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore uputila je saučešće Vojsci Srbije i porodicama vojnika poginulih na Kopaoniku tokom čišćenja zaostalih mina.

Ovo je druga tragedija u kojoj su pripadnici VS izgubili život u poslednja dva meseca. Dvoje kadeta stradalo je sredinom juna na Pasuljanskim livadama, kada ih je još sedmoro lakše ili teže povređeno.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poginula dva vojnika na Kopaoniku

Izvor: Mondo, 01.Avg.2012

U eksploziji zaostale kasetne bombe na Pančićevom vrhu danas su poginuli podoficiri Vojske Srbije S. M. (36) i M.N. (37), potvrđeno u policijskoj upravi Kraljevo. Ministarstvo odbrane: U pitanju pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane VS.

Nastavak na Mondo...

Dva vojnika poginula na Kopaoniku

Izvor: RTS, 01.Avg.2012

Dvojica podoficira vazduhoplovstva Vojske Srbije poginula u eksploziji zaostale kasetne bombe na Kopaoniku. Nastradali bili angažovani na raščišćavanju terena od zaostalih eksplozivnih sredstava...Prilikom čišćenja zaostalih kasetnih bombi na Pančićevom vrhu na Kopaoniku poginula su dva podoficira...

Nastavak na RTS...

Poginula dva vojnika na Kopaoniku

Izvor: OkRadio.rs, 01.Avg.2012

Dva vojnika Vojske Srbije poginula su danas na Kopaoniku u eksploziji zaostale kasetne bombe, nezvanično saznaje B92.Dva vojnika Vojske Srbije poginula su danas na Kopaoniku u eksploziji zaostale kasetne bombe, nezvanično saznaje B92.   U VS je za B92 potvrđeno da je došlo "do incidenta sa smrtnim...

Nastavak na OkRadio.rs...

Poginula dva podoficira na Kopaoniku

Izvor: Radio 021, 01.Avg.2012

Dva pripadnika Vojske Srbije poginula su danas na Kopaoniku u reonu Pančićevog vrha u eksploziji zaostale kasetne bombe, potvrđeno je u Ministarstvu odbrane.

Nastavak na Radio 021...

Vučić ekskluzivno iz helikoptera: Hitno pronaći krivce

Izvor: Kurir, 01.Avg.2012

Na pitanje novinarke Kurira o nesreći kod Pančićevog vrha, ministar odbrane odgovorio je da je u helikopteru i da je naredio hitne mere za rasvetljavanje okolnosti nesreće i utvrđivanju odgovornosti..BEOGRAD - Ministar odbrane  Aleksandar Vučić  stigao je na Kopaonik i zajedno sa načelnik Generalštaba...

Nastavak na Kurir...

Poginula dva vojnika od zaostalih NATO bombi na Kopaoniku

Izvor: NaDlanu.com, 01.Avg.2012

Prilikom čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi iz vremena NATO bombardovanja, na Kopaoniku su jutros poginula dva vojnika. ..Tragedija se dogodila oko 10:20 sati, kada su poginula dva podoficira Vojske Srbije na Pančićevom vrhu, potvrdilo je Ministarstvo odbrane, a prenose elektronski mediji....

Nastavak na NaDlanu.com...

Poginula dva vojnika od Nato bombi na Kopaoniku

Izvor: Glas javnosti, 01.Avg.2012

Zvanično saopštenje: Poginula dvojica podoficira Vojske Srbije na Kopaoniku..Dvojica podoficira, pripadnika Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, poginula su danas oko 10.25 na Pančićevom vrhu na Kopaoniku tokom raščišćavanja terena od minsko-eksplozivnih sredstava, saopštilo...

Nastavak na Glas javnosti...

Vučić i Diković stigli na Kopaonik

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2012

KOPAONIK - Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načelnik Generaštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković stigli su oko 14:30 na Kopaonik, gdje su jutros nastradala dva vojnika Vojske Srbije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pogibija dvojice vojnika na Kopaoniku

Izvor: VOA, 01.Avg.2012

Vodnik prve klase Nebojša Milić i stariji vodnik Slaviša Marković poginuli su u eksploziji zaostale kasetne bombe.

Nastavak na VOA...

Izvršen uviđaj tragedije na Kopaoniku

Izvor: S media, 02.Avg.2012, 11:14

Istražni sudija Višeg suda u Kruševcu izvršio je uviđaj na Kopaoniku nakon pogibije dva pripadnika Vojske Srbije koji su stradali od kasetne bombe zaostale nakon NATO bombardovanja, rekao je Tanjugu načelnik kruševačke policije Miljan Petrović...Uviđaj je izvršen sinoć, a Vojska Srbije formirala...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.