Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đurić: Vojska Kosova je ilegalna okupaciona formacija

Direktor Vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je danas po jednonacionalnom diktatu albanske većine i suprotno svim važećim odredbama prava, kosovski parlament doneo odluku o formiranju tzv. vojske Kosova.
Đurić je u obraćanju javnosti poručio da to predstavlja akt protiv mira i čin politike agresije na Srbiju.

Dodaje da je cilj da se zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dela teritorije Republike Srbije i stvaranja tzv. Kosova na čitavom području AP Kosovo i Metohija.
Ističe da je to suprotno Ustavu u zakonima Srbije, privremenom ustavnom okviru Kosova i Rezoluciji 1244, ali i sporazumu iz Kumanova kojim je okončan oružani sukob na Kosmetu.
"Vojska Kosova predstavlja ilegalnu okupacionu oružanu formaciju na teritoriji Srbije", naveo je Đurić.
Još jednom je naglasio da je protivpravni karakter te formacije jasan i nedvosmislen i da odluka ima za cilj nasilnu promenu granica Srbije i narušavanje ustavom utvrđenog položaja pokrajine.
Dodaje da se to dešava u uslovima kada još uvek nije dostupno kompromisno rešenje za uređenje odnosa Beograda i Prištine.
Ističe da se vojska Kosova formira u trenu u kome ni jedan jedini Albanac nije odgovarao za brojne zločine i hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih tokom oružanog sukoba na KiM.
Đurić navodi da su ti zločini činjeni od strane onih koji sačinjavaju tzv. vojsku Kosova uz materijalnu i logističku podršku pojedinih država koje su i pre dve decenije izvršile oružanu agresiju na Srbiju.
"Zahtev Kforu da razoruža ilegalnu formaciju"
"Građani treba da znaju da su upravo ove države najodgovornije za današnju odluku", rekao je Đurić.
Zahteva od Kfora da ne dozvoli delovanje nelegalne vojske Kosova i da je razoruža i situaciju vrati u okvire Rezolucije 1244.
"Sve drugo značilo bi direktnu podršku cilju nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije", rekao je Đurić dodajući da je u pitanju protivpravno delovanje koje je kažnjivo.
Pozvao je i Albance i Srbe da ne stupaju u redove te formacije ukazavši da je to krivično delo koje je kažnjivo višegodišnjim i strogim zatvorskim kaznama.
Direktor Kancelarije za KiM kaže da će predsednik Vučić, zajedno sa Vladom i nadležnim službama, nastaviti da preduzima potrebne ustavne i zakonske korake kako bi se očuvali mir i bezbednost.
Kako kaže, opcije koje su formalnopravno na raspolaganju uključuju i proglašenje okupacije na delu teritorije Republike Srbije, kao i različite vrste upotrebe oružanih snaga o čemu odluku donose nadležni organi.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Đurić: Tzv.vojska - okupaciona oružana formacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018

Odluka o formiranju takozvane vojske Kosova predstavlja akt protiv mira i čin političke agresije na našu zemlju, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić...Kako je rekao, odluka ima za cilj da zaokruži započeti proces nasilnog odvajanja dela teritorije Srbije i stvaranje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.