Vojna parada u Parizu, nezapamćene mere bezbednosti

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2018, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojna parada u Parizu, nezapamćene mere bezbednosti

U Parizu je povodom državnog praznika, Dana pada Bastilje, održana tradicionalna vojna parada. U celoj Francuskoj za vikend je raspoređeno oko 110.000 pripadnika snaga bezbednosti u cilju sprečavanja nasilja i potencijalnih napada.

Parada je počela prolaskom predsednika Francuske Emanuela Makrona avenijom Jelijsejskih polja do tribine na trgu Konkord.

Pored Makrona u vojnom vozilu je bio i načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Generalštaba vojske Fransoa Lekoentr, kojem je to prva vojna parada jer je stupio na dužnost pre manje od godinu dana posle ostavke Pjera de Vilijea koji se tada s novim francuskim predsednikom sukobio oko vojnog budžeta.

Tokom parade zabeležene su dva incidenta. Prva je greška primećena u vazduhu, jer je jedan od aviona koji su nadletali Trijumfalnu kapiju s bojama francuske zastave, pustio crvenu umesto plavu boju.

Drugi incident je bio sudar dva motocikla, bez žrtava. Kako se vidi na video snimcima, jedan od vozača motocikla nije na vreme skrenuo iz avenije ka trgu.

Ovogodošinja parada obeležava se i u znak jačanja saradnje sa azijskim zemljama.

Glavni počasni gost, japanski premijer Šinzo Abe bio je primoran da otkaže svetsku turneju zbog nevremena u Japanu, dok su počasnoj loži premijer Singapura Li Hsjen Lung i šef japanske diplomatije Taro Kano.

​Na paradi je učestvovalo 4.290 vojnika, 220 vozila, 250 konja, 64 aviona i 30 heikoptera. Od gostiju učestvuju španski žandarmi, belgijska oklopna vozila i jedan avion nemačke vojne avijacije.​

Tokom dana su predviđeni vatrometi širom Francuske a glavni će biti na Marsovim poljima kod Ajfelove kule.

Pad Bastilje, 14. jula 1789. predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima. Tom deklaracijom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti - sloboda, jednakost i bratstvo (liberte, egalite, fraternite).

Ove godine u celoj zemlji biti raspoređen do sada najveći broj dodatnih snaga bezbednosti, oko 110.000 policajaca i žandarma.

​Ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolomb opravdao je tu meru zbog i dalje visokog stepena terorističke pretnje ali i zbog sutrašnje finalne utakmice Mundijala u Rusiji gde se reprezentacija Francuske protiv Hrvatske bori za titulu prvaka.

Pored ​12.000 pripadnika ​snaga bezbednosti i oko 2.000 vojnika na širem području Pariza, biće rasporedjeno i oko 3.000 pripadnika ekipa vatrogasaca i medicinskog osoblja, prenela je agencija Frans pres.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.