Izvor: RTS, 10.Maj.2021, 08:22

Odalović za RTS: Evropa nije pokazala snagu kada je u pitanju Srbija i njen interes

Generalni sekretar Narodne skupštine Srbije Veljko Odalović rekao je za RTS da je potrebno da se pozicija Evrope učvrsti i da se kursevi mnogo jasnije realizuju, jer u vremenu za nama Evropa nije pokazala snagu kada je u pitanju Srbija i njen interes, po nekim pitanjima.
Vojna parada bila je u Moskvi, proslavljao se Dan pobede. Istovremeno, Evropa je slavila Dan Evrope.

Generalni sekretar Skupštine Veljko Odalović je rekao, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je je sreće  više njih bi tebalo ovaj dan da obeležava iz razloga što je rat i pošast koja je čitav svet zahvatila i odnela desetine miliona žrtava, ostavila strašne posledice - to je nešto o čemu treba da se priča bez skrivene poruke, da se takve stvari ne bi desile.
"Juče smo imali dva velika događaja, u Moskvi i kod nas, poruke su iste ili slične, Rusija ima pravo na globalnu poruku jer je najviše dala u oslobađanju od fašizma", rekao je Odalović.
Prema njegovim rečima, najveća žrtva je bio srpski narod, po dva osnova - najviše žrtava je dao u osobođenju u ratu i najviše civilnih stradalnika je imao, desili su se teški zločini - tako da poruka koja je rečena a koju je Vučić sinoć izrekao je poruka koja mora da se  ponavlja, po svim važnim pitanjima da nemamo čega da se stidimo, ukazuje Odalović, ističući da to treba da čine oni koji su bili na drugoj strani.
Evropa je tada oslobođena, bila je pokorena, zato je trebalo mnogo više mesta i više onih da govore ovim jezikom, ističe Odalović.
Da se pozicija Evrope učvrsti i da se pravci i  kursevi mnogo jasnije realizuju, jer u vremenu za nama Evropa nije pokazala snagu kada je u pitanju Srbija i njen interes, po nekim pitanjima a odlazak Velike Britnaije iz EU su nešto što treba da zabrine, kaže Odalović.
Kaže da se Evropa nije najbolje snašla kada je u pitanju kovid pandemija i nije pokazala u startu veliki stepen humanosti, a sada se stvari pomeraju nabolje.
Odalović kaže da što se nove metodologije tiče, to nije ništa novo, deluje ozbiljnije u odnosu na prethodno, jer 35 poglavlja po raznim oblatima a koja ne završavaju posao su nešto šti su znali da demotivišu i one koji su sa najboljom namerom pošli putem EU. 
"Evropa zna da ne može bez Rusije i Kine i da ima sa njima razne odnose, neka ne brinu, to neće ugoziti naš put, Rusija i Kina su u naši tradicinalni prijatelji i neko ko značajno utiče na razvoj i u teškim trenucima", istakao je Odalović.
Govoreći o dijalogu sa Prištinom, kaže da su iz EU pokazali nemoć da može bilo koji pregovarač da se odnosi kako se Priština odnosi.
EU mora da pokaže da može da realizuje, ako ne onda ima ozbiljan problem i ima unutrašnji problem, kaže Odalović.
Zapadni Balkan mora da prepozna da Evropa njih hoće, rekao je generalni sekretar parlamenta.
U Zubinom Potoku su juče ispaljeni hici u blizini grupe planinara, Osmanijeva je ragovala i osudila to.
Što se tiče Prištine, Odalović ukazuje da ona mora da ima konkretne mere i da za mnoge napade i skrnavljena crkava pronađe bar jedno lice.
"Do sada niko nije za sve ovo priveden niti je odgovarao, postalo je legitimno da može da napada, skrnavljuje, proterivati", zaključio je Odalović.
Pogledaj vesti o: Vojna parada

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.