Značajan napredak Srbije na evropskom putu

Izvor: RTS, 12.Maj.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajan napredak Srbije na evropskom putu

Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU, ocenio predstavnik Evropske komisije Pjer Mirel posle sastanka s potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem. Proces vizne liberalizacije zavisi od ispunjavanja obaveza.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji Pjer Mirel ocenio je da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU. Mirel je, istovremeno, ukazao da će proces vizne liberalizacije pojedinih država regiona zavisiti od toga kako koja od njih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispunjava obaveze.

"Sve spekulacije o tome koje će zemlja ući na 'belu šengensku listu' su preuranjene, jer ovaj proces još nije priveden kraju. Potrebno je da se prikupi još podataka kako bi bio sastavljan dobro utemeljen izveštaj, pre nego što budu nastavljeni razgovori o tim pitanjima", rekao je Mirel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Mirel je rekao da je najvažnije da zemlje dobiju dobre izveštaje o proceni kako koja od njih ispunjava svoje obaveze i postavljene uslove.

Ističući da je u Beogradu imao korisne sastanke, Mirel je naglasio da je Srbija ostvarila značajan napredak na putu ka EU, posebno kada je reč o Nacionalnoj strategiji za evropske integracije Srbije i usvajanju zakona u decembru prosle godine i zakona protiv diskriminacije.

"Želim da naglasim da je Srbija postigla značajan napredak u različitim oblastima", rekao je Mirel, naglašavajući značaj usvajanja paketa zakona o reformi pravosuđa i borbi protiv diskriminacije, kao i strateškog okvira za Nacionalni program evropskih integracija.

Mirel i Đelić složili su se da je od posebne važnosti da zakoni koji će biti usvojeni budu u punoj meri i sprovedeni, i da će garantovati ostvarenje prava građana, naročito u borbi protiv diskriminacije.

Puna implementacija usvojenih zakona

"Iako su ovi zakoni važni za pristupanje (Srbije) Evropskoj uniji, još je važniji njihov značaj za samu zemlju", naglasio je Mirel i dodao da tekuća svetska ekonomska kriza neće ugroziti put Srbije ka učlanjenju u EU.

Đelić je ocenio da su održani sastanci bili važni, jer se razvija serija pitanja bitnih za evropske integracije, kao što su pravosuđe, borba protiv korupcije, saradnja sa Haškim tribunalom, prava manjina i rad policije i pravosuđa.

"Danas smo izneli elemente koji će biti naročito važni za pripremu godišnjeg izveštaja Evropske komisije koji će ove godine biti objavljen nešto ranije, 14. oktobra. Tako će se EK u potpunosti angažovati u pripremi ovog izveštaja, koji će u novembru proslediti sledećoj komisiji", rekao je potpredsednik Vlade.

Đelić je naglasio da je Skupština Srbije "proradila" i da će biti usvojeno oko 200 zakona, ali da je važno i da se ti zakoni sprovode.

Mirel, juče započetu dvodnevnu posetu danas je nastavio učešćem na sastanku Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, na kojem je razmatrano sprovođenje Nacionalnog programa integracije Srbije u EU.

Mirelova poseta prethodi sastanku Evropske komisije na kojem će biti podnet izveštaj sa ocenom koliko su zemlje Zapadnog Balkana napredovale u ispunjavanju standarda za stavljanje na belu šengen listu.

Srbija ispunila predviđene uslove

U jučerašnjem susretu Pjera Mirela sa ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem razgovaralo se o poštovanju zakona kojima je liberalizacija uslovljena, od zaštite podataka do borbe protiv kriminala i korupcije.

Ministar Dačić je posle sastanka izjavio da očekuje da EK podnese pozitivan izveštaj o napretku Srbije na putu vizne liberalizacije, jer je Srbija ispunila sve što je predviđeno mapom puta, u procesu ukidanja šengenskih viza za građane naše zemlje.

"Mislim da građani Srbije mogu očekivati dobre i pozitivne vesti kada je u pitanju proces vizne liberalizacije", rekao je Dačić.

Tačan datum kada će Evropska Komisija podneti izveštaj još uvek nije poznat. Nezvanično se saznaje da bi izveštaj mogao biti objavljen 18. maja. U njemu će ministrima spoljnih poslova EU biti preporučeno da do kraja godine ukinu vize za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.