Izvor: N1 televizija, 24.Okt.2018, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog ubistva Kašogija, SAD ukida vize za 21 Saudijca

Zbog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu američke vize biće oduzete ili uskraćene 21 Saudijcu, saopšteno je iz Stejt departmenta. Reč je o zvaničnicima koji su zaposleni u različitim institucijama Saudijske Arabije.

Izvor: N1

Američka administracija oduzima vize saudijskim vladinim i obaveštajnim agentima koji se sumnjiče za umešanost u Kašogijevu smrt. Podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << vezani za vize su poverljivi i nije precizirano kome će vize biti oduzete.

Istovremeno, američki predsednik je izjavo da je Redžep Tajip Erdogan bio "dosta grub" prema Saudijskoj Arabiji u svojim izjavama o ubistvu saudijskog novinara.

"Imali su vrlo lošu prvobitnu zamisao. Izvedena je loše, a zataškavanje je bilo jedno od najgorih u istoriji zataškavanja. Loš posao, nije trebalo nikad ni pomisliti na njega. Neko je stvarno zabrljao. I imali su najgore zataškavanje ikad", kazao je Tramp.

 Kontrola štete u slučaju ubistva Džamala Kašogija medijski je u punom jeku. Za Rijad je najvažnija umerena reakcija Vašingtona.

"Ove kazne neće biti poslednja reč po tom pitanju. SAD ne tolerišu ovako nemilosrdan potez u cilju ućitkvanja gospodina Kašogija. Ni predsednik ni ja nismo srećni zbog te situacije. Mi i dalje posmatramo kao ostvariv dvostruki imperativ zaštite Amerike i izvođenja pred pravdu odgovornih za ubistvo", izjavio je Majk Pompeo.

"Vladar i krunidbeni princ izražavaju saučešće porodici Džamala Kašogija", naslov je članka u saudijskim novinama "Al Rijad". Kralj i princ su i lično i telefonom razgovarali sa sinom pokojnika, navodi se dalje u članku, a on je "srdačno" zahvalio za izraze saučešća.

Ministri spoljnih poslova G7 osudili su ubistvo Kašogija "najoštrijim mogućim rečima" i dodali da Rijad mora obezbediti da se takav incident više nikada ne dogodi. Britanija je takođe uvela zabranu ulaska za sve koji su osumnjičeni za ubistvo novinara.

"Tvrdnja koja je iznesena da je gospodin Kašogi umro u borbi ne predstavlja verodostojno objašnjenje, tako da je hitno potrebno da se ustanovi šta se sa njim desilo", rekla je premijerka Velike Britanije Tereza Mej.

Iz nekih zemalja međutim nema prozivke Rijada. Pakistanski premijer Imran Kan je tako, iskoristio učešće na pustinjskom Davosu i dobio od Saudijaca poklon pozajmicu od šest milijardi dolara.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.