Zarobljeni Srbi, Hrvat i Bosanci

Izvor: B92, 25.Nov.2011, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zarobljeni Srbi, Hrvat i Bosanci

Sarajevo -- U kurdskom gradu Erbil u Iraku zarobljeni su jedan Hrvat, petero Srba i 11 Bošnjaka iz BiH. Njima preti zatvor, pošto im danas ističu turističke vize.

Prema pisanju Dnevnog avaza grad Erbilu, koji se nalazi na severu Iraka, do sada je mnogo puta bio meta terorističkih napada.

Jedan od zatočenih, Elvis Ramić iz Blatnice kod Teslića u BiH, preko svog Fejsbuk profila poslao je apel za pomoć. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Objasnio je da su se u Iraku našli posredstvom jedne nemačke firme, čiji je vlasnik u međuvremenu nestao, prenosi Index.hr.

"Ne daju nam pasoše, hranu, novac. Dobijemo jednu konzervu ribe dnevno, a radimo celi dan. Spavamo u nemogućim uslovima. Gledajte kako da nam pomognete, na bilo koji način. Sutra nam ističu turističke vize i moramo izaći iz zemlje, inače ćemo u zatvor", napisao je Ramić, dodavši kako su oni smešteni u kampu u kojem ima i Bugara, Rumuna i Kurda.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije je Tanjugu rečeno da u Ebrilu nema uhapšenih niti zarobljenih građana Srbije. Kako je rečeno toj agenciji ambasada Srbije je odmah stupila u kontakt sa tamošnjim vlastima i prema saznanjima kojima ambasada raspolaže nema uhapšenih i privedenih srpskih građana.

Upravo su mu bugarski državljani ponudili laptop kako bi se mogao javiti putem fejsbuka, ali nije u svojojporuci kaže da nije siguran da će i to moći više da radi.

"Mi smo ovde došli na prevaru. Obećan nam je posao. Nemac koji nas je doveo navodno je podigao neki novac i pobegao u Njemačku. Sada su nas zarobili Iračani", napisao je Ramić.

Prema pisanju Dnevnog avaza, radi se o mladićima iz Teslića koji su putem malo poznate kompanije "E. E. Baumontage", čiji je vlasnik Eugen Eirih, odnosno zastupnika te firme u BiH, izvesnog Zorana Ristikića iz Blatnice kod Teslića, nedavno angažovani na građevinskim poslovima u Iraku, i to za platu od 700 američkih dolara.

Ono što međutim nije jasno je ko je i kako zarobio mladiće.

U Ministarstvu spoljnih poslova BiH kaže u da nemaju nikakvu informaciju o građanima BiH zarobljenim u Iraku. Inače, bosanski konzulat u Iraku ne postoji, već se ta zemlja nerezidentno pokriva iz Jordana i Kuvajta. O celom događaju sinoć je obaveštena i ambasada BiH u Jordanu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.