Zapalio se zbog školske uniforme

Izvor: B92, 01.Apr.2012, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapalio se zbog školske uniforme

Pešavar -- Dečak iz Pakistana koji se polio benzinom i zapalio zato što roditelji nisu mogli da priušte da mu kupe novu školsku uniformu, preminuo je.

Poput mnogih Pakistanaca, porodica 13-godišnjeg Kamran Hana nije imala dovoljno novca da ga pošalje u školu, ali mu je lokalna privatna škola dozvolila da je besplatno pohađa pošto je bio đak koji obećava, rekao je njegov stariji brat Salim Han.

Dečakov otac je pozajmio novac od rođaka da bi kupio radnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vizu za Saudijsku Arabiju, ali još nije našao posao, rekao je stariji brat i dodao da majka radi kao služavka.

On je rekao i da je mlađi Han sakupljao metalne otpatke po ulicama kako bi pomogao porodici.

Prošlog meseca je nekoliko dana tražio od majke da mu kupi novu školsku uniformu, pošto je stara iznošena i zakrpljena. Majka je imala razumevanja ali mu je više puta rekla da nemaju novca. Na kraju ga je ošamarila kada je izgubila strpljenje.

Dečak je tada, prema rečima starijeg brata, rekao: "Ako ne možeš da mi kupiš uniformu, ja ću se ubiti".

Izašao je iz kuće, polio se benzinom i zapalio. Pošto je zadobio opekotine na 65 odsto tela, smešten je u vojnu bolnicu, ali je porodica prikupila tek deseti deo od 5.500 dolara koji su bili potrebni za lečenje.

Dečak je danas preminuo od povreda, rekao je policijski zvaničnik.

Zbog siromaštva, oko 30 odsto Pakistanca ima manje od dve godine škole, a oko 50 odsto dece starosti između šest i 16 godina ne ume da pročita rečenicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.