Za vizu će nam gledati i društvene mreže

Izvor: Mondo, 02.Jun.2019, 01:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vizu će nam gledati i društvene mreže

Nova pravila SAD nalažu da su za dobijanje vize potrebni detalji s društvenih mreža budućih posetilaca i to zbog nacionalne bezbednosti.

Stejt department traži od skoro svih podnosilaca zahteva za dobijanje američke vize da predaju svoja korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojeve telefona. Nova pravila odnose se na skoro sve podnosioce zahteva za dobijanje imigrantske >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i neimigrantske vize.

"Nacionalna bezbednost je naš prioritet kad odlučujemo o zahtevima za vizu, i svaki potencijalni putnik i imigrant u SAD prolazi detaljnu bezbednosnu proveru", navodi se u saopštenju Stejt departmenta. Ističe se da se stalno radi na nalaženju mehanizama za poboljšanje procesa provere, kako bi se zaštitili američki građani.

Ranije su korisnička imena na društvenim medijima, stare i-mejl adrese i brojevi telefona isključivo traženi od podnosilaca zahteva za vizu, za koje je utvrđeno da moraju da prođu dodatnu proveru, kao što su osobe koje su putovale u oblasti pod kontrolom terorističkih organizacija. Kako navodi AP, procenjuje se da je godišnje bilo oko 65.000 podnosilaca zahteva za vizu, koji su potpadali pod tu kategoriju.

Foto: Promo/Kaspersky Lab

Očekuje se da će promena, koja je predložena u martu 2018. godine, uticati na oko 15 miliona stranaca, koji podnose zahteve za dobijanje vize za ulazak u SAD svake godine. U novim pravilima za podnošenje zahteva za vizu navodi se spisak platformi društvenih mreža i zahteva od podnosilaca zahteva da obezbede sve naloge, koje su imali u proteklih pet godina.

Pored istorije na društvenim medijima, podnosioci zahteva moraju da pruže brojeve telefona, koje su koristili u proteklih pet godina, i-mejl adrese, a zahteva se i da obezbede status o putovanjima u inostranstvu i deporataciji, kao i da navedu da li je iko od članova njihove porodice učestvovao u nekim terorističkim aktivnostima.

Od zahteva su jedino izuzeti podnosioci zahteva za određene tipove diplomatskih i službenih viza.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.