Izvor: B92, 26.Mar.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za srpski pasoš 3000 evra

Prizren -- Sve više građana Kosova traži pasoše drugih zemalja, a najtraženiji je biometrijski pasoš Srbije, za koji se plaća i do 3.000 evra.

Sa pasošem Kosova bezvizno može da se putuje samo u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Tursku, dok su zapadne zemlje, u kojima mnogi vide spas od bede, nedostižne, prenosi Dojče vele.

Pošto ogromna većina Kosovara ne može da ide u Srbiju, to za njih, uz naknadu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rade pojedinci koji imaju dobre veze u gradovima gde su do skoro izdavani pasoši, a taj posao čak obavljaju i neke agencije.

Firma "Megasitis konsalting" u centru Prištine navodno je nudila državljanstva i pasoše Britanske Gvajane ili Namibije za 6.000 do 10.000 evra.

"Policija Kosova je spremna za borbu protiv negativnih pojava, u ovom slučaju i pojave kojom su se bavile neke kompanije, da na nezakonit način obezbeđujući dokumenta ili vize. Istraga je pokrenuta i čekamo rezultate", rekao je portparol kosovske policije Beki Keljani.

Bivši zamenik ministra pravde Kosova Sulj Hodža rekao je da svi građani, koji idu po pasoše van Kosova, bez obzira na to u koju zemlju, treba krivično da odgovaraju, jer je to zabranjeno i Ustavom i zakonom.

Prema zvaničnim podacima, na Kosovu je 46 odsto građana bez stalnog zaposlenja, blizu 40 procenata živi u siromaštvu, od toga oko 15 odsto u ekstremnom siromaštvu.

Plate u proseku iznose oko 200 evra, a svake godine srednju školu završi 30.000 učenika.

Oko 10.000 mladih se upiše na fakultet, a 15.000 se prijavljuje na biro za zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.