Vraćanje viza Albancima, EK pokrenula proceduru

Izvor: B92, 03.Jun.2019, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vraćanje viza Albancima, EK pokrenula proceduru

EK potvrdila da je pokrenula proceduru procene zvaničnog obaveštenja dobijenog od Holandije kojim se traži suspenzija vizne liberalizacije za građane Albanje.

U Briselu ne žele da prejudiciraju mogući ishod procene, ali naglašavaju da bi, u odnosu na rezultate, "određeni koraci mogli biti preduzeti".

”Ukoliko se ustanovi da su specifične akcije neophodne, Komisija će usvojiti implementacioni akt u roku od mesec dana od dobijanja obaveštenja. Takvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenu mora da odobri i Savet”, izjavila je portparolka Evropske komsije Nataša Berto.

Berto je potvrdila da je Evropska komisja dobila zvanično obaveštenje od Holandije u kontekstu supenzije bezviznog režima za Albaniju i da je u toku pažljiva procena i analiza informacija i činjenica.

Odluka o suspenziji bezviznog režima ne može se doneti olako. Svi koraci koji vode ka tome moraju da budu deo analize. Jednom kad Evropska komisija završi sa procenom predstavićemo je Evropskom parlametu i Savetu”, kaže Nataša Berto.

Ona nije želela da prejudicira mogući ishod procene, ali je naglasila da bi u odnosu na rezultate, ”određeni koraci mogli biti preduzeti”.

Holandska vlada je prošle nedelje na zahtev svog Parlamenta zatražila ukidanje bezviznog režima za građane Albanije zbog povećanja kriminalnih aktivnosti albanske mafije u Holandiji.

Prema pravilima EU, države članice imaju mogućnost pokretanja mehanizma suspenzije bezviznog režima ukoliko se suoče sa značajnim povećanjem priliva ilegalne migracije, povećanjem rizika za bezbednost države i ozbiljnim krivičnim delima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EVROPSKA KOMISIJA POTVRDILA: Pokrenuli smo proceduru ukidanja bezviznog režima Albancima zbog kriminala

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2019

Evropska komisija potvrdila je da je pokrenula proceduru procene zvaničnog obaveštenja dobijenog od Holandije kojim se traži suspenzija vizne liberalizacije za građane Albanje. ..U Briselu ne žele da prejudiciraju mogući ishod procene, ali naglašavaju da bi u odnosu na rezultate, ”određeni...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.