Vize za stanovnike Kaljiningradske oblasti i Poljske uskoro će biti ukinute

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2011, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vize za stanovnike Kaljiningradske oblasti i Poljske uskoro će biti ukinute

23.05.2011. -

Pitanje ukidanja viznog režima za stanovnike Kaljiningradske oblasti i pograničnih regiona Poljske može da bude rešeno kroz nekoliko meseci. Ovo je izjavio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov posle pregovora sa svojim kolegama iz Poljske i Nemačke.

Uticaj tesnih istorijskih veza u Kaljiningradu oseća se već danas. U rusku enklavu dolaze turisti iz Poljske i Nemačke, sami kaljiningrađani posećuju susede, vikendom idu u kupovinu u Evropu. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << zvaničnim podacima, Varšava je samo za proteklih pola godine izdala Rusima dva puta više viza nego za čitavu 2010. godinu. Sličan priraštaj se fiksira u Berlinu. Zato ne čudi što su ministrima u Kaljiningradu postavljali jedno pitanje: kada će ukinuti vize?

Odgovor je bio krajnje optimističan. Ministar inostranih poslova Poljske izjavio je da će dogovor o bezviznom režimu za stanovnike Kaljiningradske oblasti i pograničnih regiona Poljske biti dostignut u periodu predsedavanja Varšave u EU. Tačnije u narednih pola godine. Razdražuje to što što promena nekoliko redaka u zakonodavstvu EU zahteva toliko meseci razmatranja, izjavo je Radoslav Sikorski. Po njegovim rečima, Evropska komisija mora da shvati da je rusko-poljska situacija jedinstvena. Ukidanje viza za građane Kaljiningradske oblasti je praktično olakšavanje i poboljšanje života ljudi u evropskom duhu. Ako rešimo ovaj problem, nikakva pitanja oko ukidanja viza za čitavu Rusiju neće postojati, podržao je kolegu ministar inostranih poslova Nemčke Gido Vestervele.

Sporazum o pograničnom kretanju uskoro će biti predat Evropskoj komisiji na odobrenje, izjavo je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Jedina prepreka na putu skorog sklapanja dogovora o pograničnom kretanju je, naravno, potpuno izbirokratizovan prilaz koji ignoriše interese dve zemlje koje se to tiče – Rusije i Poljske. Tako da se nadam da će zdrav razum prevladati u Briselu, i imamo sve osnove da smatramo da će se pitanje razrešiti kroz nekoliko meseci.

Prema pravilniku EU, na bezvizni režim sada mogu da pretenduju samo pogranični regioni EU u zoni od 30 ili 50 kilometara. Pre nekoliko meseci Moskva je uspela da nagovori Brisel da proširi ove okvire na čitavu Kaljiningradsku oblast – 15 hiljada kilometra. Istu površinu poljske teritorije – do Gdanjska, ne žele da vide Litvanija i Francuska. Kao varijanta koja svima odgovara je predlog da se ne menja zakonodavstvo EU, već da se dopiše popravka gde bi se ukazala izuzetnost rusko-poljskog sporazuma. EU je skoro saglasna. Juče je Evropski komesar za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem lično istakla da je Kaljiningradska oblast poseban slučaj koji zahteva posebna rešenja. Ipak eksperti su uvereni da čak ako dokument bude udaglašen, teško da će moći da bude pravno sastavljen do kraja godine.

Danas niz evropskih zemalja pokušava da se cenjka sa Moskvom rusko-poljskim sporazumom, uveravajući da se sa globalnim ukidanjem viza sa sve ruske građane u tom slučaju može sačekati. O tome da je reč o raznim stvarima Rusija će govoriti predstavnicima EU 9. juna, za vreme narednog samita Rusija-EU u Nižnjem Novgorodu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov danas u Moskvi sa predstavnicima libijskih pobunjenika

Izvor: Vostok.rs, 23.Maj.2011

23.05.2011. -..Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov će danas razgovarati sa predstavnicima libijskih pobunjenika, saopštio je izvor u MIP-u RF. On je rekao da su predstavnici iz Bengazija trebali da dođu još pre nedelju dana, ali su zbog tehničkih razloga zamolili da susret bude odložen...Prošlog...

Nastavak na Vostok.rs...

Libijski pobunjenici se protive kopnenoj operaciji NATO-a

Izvor: Vostok.rs, 24.Maj.2011, 09:05

23.05.2011. -..Libijski pobunjenici se protive kopnenoj operaciji NATO-a. Ovo je izjavio novinarima u Moskvi predstavnik takozvanog prelaznog nacionalnog saveta Abdel Rahman Šaljkam posle pregovora sa ministrom inostranih poslova RF Sergejom Lavrovom. Što se tiče bombardovanja libijske teritorije...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.