Uskoro liberalizacija viznog režima

Izvor: S media, 07.Jul.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro liberalizacija viznog režima

Evropska komisija će 14. jula u Strazburu usvojiti i Savetu ministara EU i Evropskom parlamentu uputiti predlog za ukidanje šengenskih viza Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, ali će režim viza biti zadržan za Kosovo.

"Taj predlog će obrazložiti na zajedničkoj konferenciji za štampu, u Strazburu, evropski komesar za pravosudje i unutrašnje poslove Žak Baro i komesar za proširivanje Oli Ren", rekao je Baroov predstavnik za štampu Mikele Čerkone.

Čerkone je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dodao da ne može da obelodani pojedinosti iz pripremljenog predloga Evropske komisije.

Izvori Evropske komisije, koji su želeli da ostanu anonimni, preneli su da će, na temelju predloga Komisije, vlasti Srbije u jedinstvenom Koordinacionom centru u Beogradu moći da izdaju biometrijske pasoše i gradjanima s Kosova.

Medjutim, svi srpski državljani će, osim onih s Kosova, moći da, kako se očekuje, od 1.januara 2010. putuju u šengenske zemlje Evropske unije bez viza.

Gradjani s kosovskog područja, Albanci, Srbi, Romi i ostali, moći će da dobiju srpske biometrijske pasoše, ali će oni morati da izvade evropske vize da bi mogli da udju u šengenski prostor Evropske unije.

To je, kako je naglašeno, zasad sasvim usaglašen stav i Komisije i vlada EU.

Ovim je potpuno uklonjena izvesna uzdržanost "jedne velike i dve male članice EU", kad je reč o bezbednosno-tehničkom problemu, a to je da veći broj posebno Albanaca s Kosova dobije mogućnost da s novim srpskim dokumentima putuje bez viza u šengensku zonu Unije.

Zvaničnici EU i nekih zemalja Unije jasno su stavljali do znanja da je za bezbednost gradjana i teritorija EU presudno to da se ne desi da takvi pasoši dospeju u ruke onih koji su povezani s organizovanim kriminalom, ilegalnom imigracijom i terorizmom.

Prema nacrtu ovog predloga Evropske komisije, članice EU i Evropski parlament bi trebalo da se saglase da liberalizacija viznog režima važi za gradjane s prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, ali ne i za gradjane s prebivalištem na teritoriji Kosova, koje je pod Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Stanovište Evropske komisije je da UN privremeno upravljaju Kosovom, dok srpski MUP nema pristupa teritoriji Kosova da bi mogao da proveri podatke o prebivalištu, rodjenju, državljanstvu i svemu drugom što je nužno da za dobijanje biometrijskog pasoša podnese lice koje traži srpski biometrijski pasoš.

U biometrijskom pasošu, koji budu dobili gradjane područja Srbije osim Kosova, stajaće da ga je izdao MUP Srbije, što će za pogranične i druge vlasti EU biti potvrda da nosiocima takvog pasoša nije potrebna viza EU.

Na biometrijskom pasošu za lica s Kosova će biti navedeno da ga je izdao poseban Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, što zahteva dobijanje šengenske vize EU.

Kosovo će otud u Regulativi o viznom režimu EU i biti stavljeno u kategoriju teritorija koje za Evropsku uniju imaju neodredjen, odnosno nepriznat medjunarodno-pravni položaj, kao što su recimo Tajvan ili turski deo Kipra.

Evropska komisija u pripremljenom predlogu stavlja do znanja da je Makedonija ispunila sve uslove, dok će Srbiji i Crnoj Gori biti dat rok do 1. oktobra da sprovede joše neke dodatne uslove i mere kako bi njihovi gradjani od 1. januara mogli da bez viza putuju u EU.

Početkom oktobra će uslediti kraća ocena o tome šta su učinile srpske i crnogorske valsti.

U novembru bi vlade EU, odnosno Savet ministara i Evropski parlament trebalo da daju konačno zeleno svetlo za ukidanje šengenskih viza kako Makedoniji, tako i Srbiji i Crnoj Gori.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini izjavio da će EU uskoro liberalizovati vizni režim za tri države Zapadnog Balkana - Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko sedmica moći da ukinemo vize za tri države na Balkanu, prvo za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru, ne zaboravljajući Albaniju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Fratini na konferenciji za štampu sa šefom rumunske diplomatije Kristijanom Diakoneskuom.

On je, takodje, rekao da Italija i Rumunija "dele iste ideje u pogledu Zapadnog Balkana".

Diakonesku je istakao da obe države podržavaju prijem država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.