Uskoro bezvizni režim sa Ukrajinom

Izvor: RTS, 04.Apr.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro bezvizni režim sa Ukrajinom

Do kraja godine, moguće uspostavljanje bezviznog režima Srbije i Ukrajine, ocenili predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović i predsednik parlamenta Ukrajine Vladimir Litvin, posle susreta u Beogradu.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je u razgovoru sa kolegom iz Ukrajine da se nada da će bezvizni režim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << između Srbije i Ukrajine biti uveden do kraja ove godine.

Predsednica srpskog parlamenta, posle sastanka sa predsednikom Vrhovne rade Ukrajine Vladimirom Litvinom, rekla je da su razgovori o viznoj liberalizaciji između dve zemlje počeli u julu 2010. godine, prilikom njene posete Kijevu i da se očigledno radi o administrativnim procedurama u obe zemlje.

Litvin je rekao da su se grupe prijateljstva u parlamentima dve zemlje dogovorile o formiranju mape puta o budućoj saradnji.

"U toj mapi biće pobrojana ona pitanja koja želimo da pojačamo i produbimo saradnju", rekao je Litvin. 

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu je izuzetno značajno iskustvo Srbije na putu pridruživanja Evropskoj uniji, pošto je Srbija, kako je ocenio, jedan korak ispred Ukrajine.

Slavica Đukić-Dejanović zahvalila je Vladimiru Litvinu na tome što Ukrajina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predsednica Skupštine rekla je da Srbiju i Ukrajinu veže istorijska i kulturna bliskost, naglasivši da između Beograda i Kijeva postoji visok stepen prijateljstva.

Dvoje predsednika parlamenata ocenilo je saradnju parlamenata dve zemlje kao dobru, posebno u oblastima nauke, kulture i obrazovanja, dodajući da je potreban napredak u privrednoj saradnji, ali da je to zadatak izvršnih vlasti Srbije i Ukrajine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.