Ukinute vize između Srbije i Izraela

Izvor: RTS, 16.Sep.2009, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinute vize između Srbije i Izraela

Potpisan sporazum o ukidanju viza između Srbije i Izraela. Samo novi pregovarački proces između Beograda i Prištine može dovesti do stabilnog rešenja za KiM, ocenili šefovi diplomatija dve zemlje Vuk Jeremić i Avigdor Liberman. Time se otklanjaju prepreke za srpske poslovne ljude i turiste koji dolaze u Izrael, rekao je Liberman.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Izraela Vuk Jeremić i Avigdor Liberman potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u Beogradu sporazum kojim se ukidaju vize za građane dve zemlje.

Predsednik Srbije Boris Tadić zahvalio je Izraelu za podršku evropskim integracijama Srbije kao i za principijelnu podršku očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, saopšteno je posle sastanka sa Avigdorom Libermanom.

"Veoma cenimo što Izrael podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije tako što ne priznaje nelegalno i unilateralno proglašenje nezavisnosti naše pokrajine Kosova", rekao je Tadić.

Tadić je preneo Libermanu da je spreman da se, "lično zalaže za dalje poboljšanje bilateralnih odnosa dve zemlje, zasnovanih na decenijama dugom prijateljstvu, solidarnosti i saradnji dva naroda".

Predsednik Srbije je ocenio i da se do trajne stabilizacije odnosa na Bliskom istoku može doći samo pregovorima i sporazumom svih zainteresovanih strana.

"Podržavamo mir na Bliskom istoku i pronalaženje rešenja koje bi omogućilo trajnu stabilnost u tom regionu", istakao je Tadić.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković zahvalio se u razgovoru sa Libermanom Izraelu na podršci koju pruža Srbiji na očuvanju njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Cvetković je u razgovoru sa izraelskim ministrom istakao da su bilateralni odnosi dve zemlje veoma dobri, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Na sastanku je konstatovano da će se u narednom periodu ekonomska saradnja dve zemlje intenzivirati pre svega u oblasti poljoprivrede, turizma i vojne industrije.

Dvojica ministara su pozdravila potpisivanje sporazuma o ukidanju viza, istakavši da je to važan korak u razvoju odnosa dve države.

"Time se otklanjaju prepreke za srpske poslovne ljude i turiste koji će doći u Izrael", naglasio je izraelski šef diplomatije.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, šefovi diplomatija ocenili su da samo novi pregovarački proces između Beograda i Prištine može dovesti do stabilnog rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije.

Jeremić je na konferenciji za novinare nakon susreta sa Libermanom izrazio izuzetnu zahvalnost Izraelu u vezi sa pozicijom te države oko Kosova.

"Izrael ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i mi to izuzetno cenimo, pogotovo, imajući u vidu pritiske kojima je Izrael biti izložen da tako nešto učini", kazao je srpski šef diplomatije.

Liberman je, na pitanje novinara da li se vrši pritisak na Tel Aviv da prizna nezavisnost Kosova, odgovorio da je njegova zemlja "od 1948. godine pod pritiskom i da je naučila da se nosi sa tim".

Dvojica ministara su se osvrnula i na dobre odnose dva naroda u istoriji, pri čemu je Liberman rekao da su se za vreme "najgoreg perioda u istoriji Srbi i Jevreji zajedno borili protiv nacista".

Jeremić: Mir na Bliskom istoku od značaja za svetski mir 

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Jeremić je ocenio da ceo svet treba da se angažuje da se dođe do mira na tom prostoru, ocenivši da će od toga umnogome zavisiti i da li će biti mira u svetu.

"Srbija će biti konstruktivni član međunarodne zajednice koja podržava sve mirovne napore i procese na Bliskom istoku", dodao je šef srpske diplomatije.

Liberman je, takođe, naglasio važnost uspostavljanja mira na tom području, istakavši da su "pravi protivnici Palestinaca Hamas i džihad" a ne Izrael.

U okviru trodnevne turneje po Balkanu, zamenik izraelskog premijera i ministar spoljnih poslova boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji. Posle susreta sa Vukom Jeremićem i predsednikom Borisom Tadićem, Liberaman se sastao i sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

"Balkanskim zemljama, kao i afričkim i južnoameričkim državama, koje sam nedavno posetio, nije posvećena adekvatna pažnju u prošlosti. Moja poseta regionu ima za cilj da ojača bilateralne odnose između zemalja i da podstakne i razvije ekonomske veze koje će doprineti međunarodnom položaju Izraela", rekao je Liberman.

Izraelski ministar razgovarao je i sa predsednikom Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem.

Liberman je u okviru turneje juče boravio u Hrvatskoj, dok će sutra posetiti Crnu Goru, što je prva poseta jednog šefa izraelske diplomatije od kako su te zemlje postale nezavisne.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poseta šefa Izraelske diplomatije

Izvor: RTV Pink, 16.Sep.2009

Jeremić, Liberman: Samo novi pregovori rešenje za Kosovo . . . Šefovi diplomatija Srbije i Izraela Vuk Jeremić i Avigdor Liberman ocenili su danas da samo novi pregovarački proces između Beograda i Prištine može dovesti do dugoročnog i stabilnog rešenja za budući status Kosova i Metohije....

Nastavak na RTV Pink...

Bez viza za Izrael

Izvor: Radio 021, 16.Sep.2009

Šefovi diplomatija Srbije i Izraela Vuk Jeremić i Avigdor Liberman potpisali su danas sporazum o ukidanju viza između Srbije i Izraela. Dvojica ministara su pozdravila potpisivanje sporazuma, istakavši da je to važan korak u razvoju odnosa dve države.

Nastavak na Radio 021...

Jeremić i Liberman imaju isti stav o Kosovu

Izvor: NaDlanu.com, 17.Sep.2009, 10:46

BEOGRAD, 16. septembra 2009. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Srbije i Izraela, Vuk Jeremić i Avigdor Liberman zaključili su tokom razgovora u sredu u Beogradu da imaju isti stav po pitanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. "Izuzetno sam zahvalan Izraelu za poziciju oko Kosova i Metohije,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.